![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 4 Dołączył: 19.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam pytanie - jakich funkcji uzyć, i co zrobic by zrobić taki skrypt, by pokazywał ile jest osoób teraz na stronie ?
Chodzi mi o wyświetlanie ile jest danych osób na stronie - nie mam zainstalowanego zadnego systemu CMS, forum itp wiec nie ma rejestracji itp -------------------- ---
"kto pyta ten nie błądzi"... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
zapisujesz w bazie ip i czas gdy gość wchodzi na strone, potem podliczasz ilość wpisów z ostatnich np 3minut , a resztę kasujesz.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można by się też pokusić o coś dokładniejszego - AJAX. Robisz to samo, tyle, że przy onLoad(dodajesz IP do bazy) i unLoad(usuwasz IP z bazy) + sprawdzanie czy koleś wyszedł ze strony(domeny), czy tylko z podstrony - też w miarę prosto to napisać.
To tylko po to żebyś wiedział, że też tak można i wynik wtedy będzie precyzyjniejszy, ale wydaje mi się że sposób podany przez ~Spawnm jest w tej sytuacji lepszym wyjściem ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 04:30 |