![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Misie moje kochane mam ogromny problem w temacie formularzy i zapisywania do plików :[
Słuchajcie, chodzi o to, że jest wiele przykładów skryptów, które oferują zapisywanie danych z pola tekstowego formularza do pliku tekstowego. Podobnie dużo oferuje odczytywanie danych z pliku tekstowego. Jest na tym oparta nawet część prostych CMS'ów, jak chociażby ZSRR, ale ja nie o tym... Mój problem, polega na czymś zupełnie innym... Potrzebuję skryptu, który będzie wyglądał mniej więcej tak (i nie ma różnicy, czy dane będą zapisywane w bazie danych, czy w pliku tekstowym, ale poniższy przykład odniosę do plików tekstowych): FORMULARZ: $pole1; $pole2; $pole3; $pole4; $pole5; $pole6; ...etc. ZAPISUJE POLA DO PLIKU, GDZIE SĄ WSZYSTKIE POWYŻSZE DANE (ALBO TYLKO NIEKTÓRE, ALE...): $pole1; (to jednocześnie imię użytkownika w panelu logowania) $pole2; (to jednocześnie drugie pole w panelu logowania) $pole3; (to jednocześnie hasło w panelu logowania i nazwa pliku tekstowego do wczytania, dla strony docelowej) $pole4l; ...etc. (dane wyświetlane na stronie po wczytaniu do niej pliku tekstowego.) Pewnie wygląda na bardzo skomplikowane (przynajmniej dla mnie takie jest), ale może któryś z Was byłby w stanie mi pomóc w tym temacie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
ale co konkretnie chcesz wiedzieć?
jakieś pytanie? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 6.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No rzeczywiście, nie zadałem pytania
![]() Ale mimo to, chyba nie trudno się domyślić, jakie by ono było. Pytanie brzmi: czy można coś takiego zrobić?; czy trzeba do tego bazy danych, czy da się to zrobić w oparciu o pliki tekstowe?; która forma jest lepsza?; i jak to zrobić, żeby to ładnie grało? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 896 Pomógł: 76 Dołączył: 15.11.2003 Skąd: Sosnowiec/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście, że się da zrobić.
Jeżeli możesz sobie wybierać to wybierz bazę danych raczej niż pliki. Będziesz miał przyjemniejszą pracę. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
łatwiej na bazie,
robisz zwykłą tabele z odpowiednią ilością pól i potem tylko mysql_query z insert, znasz chociaż podstawy php? |
|
|
![]()
|
|
Cytat znasz chociaż podstawy php? no właśnie nie bardzo :/ jest ktoś, kto poda pomocną dłoń? tzn. wytłumaczy, jak zrobić odniesienie do MySQL dla konkretnego pola formularza i jak dodać funkcję wprowadzającą wartość z formularza do tabeli... jakiś mały przykładzik, co? ale najtrudniej jest mi sobie wyobrazić, jak to zrobić z tym odniesieniem, że ktoś się loguje i dzięki temu zostają wczytane do strony po zalogowaniu odpowiednie dane z tabeli w bazie danych... |
|
|
![]()
|
|
jest przylepiony temat z linkami do kursów, poczytaj...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To tak:
Oczywiście nie omówiłem wszystkiego a moje przykłady mają błędy. Braki ' i " oraz innych takich. Pisząc to zakładam ze znasz podstawy języka... Pozdrawiam! -------------------- Sklep
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 180 Pomógł: 12 Dołączył: 30.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w pliku tez mozesz.
zapisujesz wszystko jak leci i oddzielasz jakiś ciągiem, np. <s>, czyli masz info<s>info2<s>info3 itd potem explode() i masz pocięte na kawałki i wystarczy pamietać, które info czym było.. bez php to jednak zacznij od jakiegos kursu albo ksiazki. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 17:45 |