![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Moja zabawa z bazami danych i programowaniem dopiero się zaczyna. Mam problem i bardzo bym Was prosił o pomoc :-(.
Mam dwie tabele: modele(posiadają następujące kolumny): id_modelu, model, opis, foto, foto1, foto2, foto3, foto4, cennik, danetech, id_koloru Druga tabela: wyposazenie: id_wyposazenia, id_modelu, opis_wyposazenia C hciałbym żeby w pliku dodajacym do bazy opis_wyposazenia z tabeli wyposazenie, można było pobrac z tabeli modele id_modelu i dodac jakos niewidocznie w tabeli wyposazenie, tylko mam z tym problem, dlatego bardzo Was proszę o modyfikację poniższego kodu bo nie daje sobie z tym rady :-(. Poniżej przedstawiam kod: <?php session_start(); if (isset($_POST['submit'])) { require_once ('mysql_connect.php'); $message = NULL; $queryNames = "SET NAMES 'latin2'"; // dodałem to bo pewnie żeby wyciągnąć id_modelu z tabeli modele i zapisac niewidocznie id_modelu do tabeli wyposazenie to trzeba użyc zapytania ale coś mi nie wyszlo :-(. mysql_query($queryNames); $queryx = "SELECT * FROM modele"; $resultx = @mysql_query ($queryx); $row= mysql_fetch_array($resultx); if ($id_modelu && $opis_wyposazenia) { if (mysql_num_rows($result) == 0) { $queryNames = "SET NAMES 'latin2'"; mysql_query($queryNames); $query = "INSERT INTO wyposazenie (id_modelu,opis_wyposazenia) VALUES ('$id_modelu','$opis_wyposazenia')"; $result = @mysql_query ($query); echo "<script>window.location='pokazwy.php'</script>"; } else { echo '<p>Takie wyposazenie jest już w bazie.</p>'; } mysql_close(); } else { $message .= '<p>Spróbuj jeszcze raz.</p>'; } } if (isset($message)) { echo '<font color="black">', $message, '</font>'; } ?> <BODY> <style type="text/css"> <!-- body { background-image: url(../tlo.jpg); } --> </style> <br> <div style="text-align: center; color: white; font-family: georgia; font-style:italic; font-size: 35;">Dodaj wyposażenie:</div> <br> <br> <form action="dodajwy.php" method="post"> <div style="text-align: center;"> <center> <table style="color: black; font-family: verdana; "> <tr> <td><b style="color: black;">Wstaw wyposazenie : </b></td><tr> <td><input type="file" name="opis_wyposazenia" size="50"><?=$row[2]?></input></td> </tr> <input type='hidden' name='id_modelu' value='$row[id_modelu]'>// dodałem cos takiego żeby id_modelu mi pobierało z tabeli modele i dodawalo nie widocznie w tabeli wyposazenie w kolumnie id_modelu, bo dzieki temu nastapi zlaczenie tabel J. </table> </center> <br> <input style="color: blue; background-color: white;border-style: groove;font-size: 20; text-align: center; font-family: verdana;" type='submit' value='Dodaj' name="submit"> </div> </form> </body> Ten post edytował Bartolomeusz 31.03.2009, 13:36:18 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat można było pobrac z tabeli modele id_modelu i dodac jakos niewidocznie w tabeli wyposazenie, tylko mam z tym problem JOIN? PS. Używaj bbcode. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 04:04 |