|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 3.01.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
witam,
projektuje baze do sklepu, napotkalem problem z kategoriami. Wstepnie mialem tabele: Kategoria i Podkategoria, ale uswiadomilem sobie, ze potrzebuje wiecej podPodkategorii, ktore beda dodawane z panelu administracyjnego, i nie wiadomo jak glebokie bedzie drzewo kategorii, wiec stala liczba tabel odpada (typu: katpoz1, katpo2,...). Pomyslalem o jednej tabeli: tabela Kategoria (przykladowe dane): ID | NazwaKat | IDKat -------------------------------- 1 | Ciuchy | null 2 | Spodnie | 1 3 | Krotkie spod | 2 4 | Napoje | null gdzie: ID - identyfikator kategorii lub podkategorii NazwaKat - nazwa kategorii IDKat - ID kategorii do ktorej nalezy dana kategoria (null gdy jest na 1. poziomie) w takim przypadku trzeba by w kodzie strony oprogramowac tak, zeby np. nikt nie wyrzucil jakies posredniej kategorii, zeby nie bylo polaczenia galezi (np. tutaj jakby wyrzucic ID=2 to ID=3 nie mialoby nadrzednej kategorii, a powinno np. IDKat zmienic na 1) To rozwiazanie niezbyt mnie satysfakcjonuje i wogole nie wiem czy jest efektywne, bo rekurencyjnie trzeba by zadawac pytania do bazy zeby wyswielic cale drzewo kategorii na stronie. Prosze o jakies porady:) Za kazda uwage bede bardzo wdzieczny:) Pozdrawiam qwertys1 PS. przy okazji moze ktos sprobowac mi pomoc tez w tym temacie: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=117718 |
|
|
|
qwertys1 zagniezdzanie kategorii - projekt 31.03.2009, 00:13:25
AxZx poczytaj o tym nested-trees
np. tutaj jest to inn... 31.03.2009, 00:37:15 ![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 22.12.2025 - 20:18 |