![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 333 Pomógł: 16 Dołączył: 13.05.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam podam przykład, a osoba która go rozwiąże naprowadzi mnie na trop rozwiązania głównego problemu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
mamy tabelę "tabela": id, tytul, kategoria, wyswietlenia - przedstawię przykładowe wpisy w przykładowej tabeli: Kod id, tytul, kategoria, wyswietlenia 1, a, 1, 100 2, b, 1, 101 3, c, 1, 10 4, d, 2, 11 5, e, 3, 13 6, f, 4 Prosiłbym o stworzenie zapytania które: 1. pogrupuje kategorie 2. wyświetli rekord z danej grupy z najnizsza l wyswietlen 3. wyswietli cala liste uszeregowaną wg l. wyswietlen (od grupy z rekordem z najnizsza liczba wysw, do grupy z rekordem z najnizsza l. wysw ale najwyzsza sposrod innych "reprezentantow" grupy) Kod $sql = "SELECT * FROM tabela GROUP BY kategoria ORDER BY wyswietlenia"; - to wyświetli mi listę kategorii z pogrupowaniem na kategorie i uwzglednieniem sortowania od najniższej liczby wyświetleń danej kategorii, np newsa, do najwyższej ale... sort działa na kat. a nie na poszczególne newsy. Załóżmy że chciałbym aby kategoria była reprezentowana newsem o najniższej l. wyświetleń, jak go wyodrębnić? ;/ Mam nadzieje że wystarczająco ukazalem o co mi chodzi. Za teoretyczną pomoc dziękuję, na pewno pomoże mi to rozwiązać znacznie bardziej rozbudowany problem. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 9 Dołączył: 9.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 02:20 |