![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem i nie wiem jak go rozwiązać... potrzebuję sprawdzić czy w danym stringu są dwa dwukropki. Jak na razie udało mi się sprawdzić czy istnieje dwukropek w stringu ale już nie mam pomysłu jak zrobić żeby sprawdziło czy są dwa. Mam takie coś i ono mi wykrywa czy jest dwukropek:
A jak już zmienię tą jedynkę na dwójkę to mi nie działa. Proszę o pomoc i pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I po kija tu wyrażenia regularne - zwykła pętla będzie prostsza i szybsza, a jeszcze lepsze będzie użycie funkcji substr_count()
Kod echo substr_count($tekst, ':');
-------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 13 Dołączył: 6.07.2008 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Raczej nie obok siebie, skoro napisał, że zamiana w wyrażeniu regularnym na dwójkę nie robi tego, czego chce. Ponadto jak już chcesz sprawdzić, CZY jakiś ciąg jest częścią innego, od tego jest strpos(), a nie strstr().
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 13 Dołączył: 6.07.2008 Skąd: Nowy Sącz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ahh.. racja, dzięki za poprawienie.
No ale w sumie.. tak czy tak działa. |
|
|
![]()
|
|
Wiesz, korkociągiem też można chleb pokroić, jak się uprzesz, ale normalny człowiek jednak będzie preferować nóż
![]() Cytat Note: If you only want to determine if a particular needle occurs within haystack, use the faster and less memory intensive function strpos() instead. (Jeśli chcesz jedynie określić, czy określony tekst występuje w ciągu, użyj szybszej i zużywającej mniej pamięci funkcji strpos())
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:48 |