![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 302 Pomógł: 18 Dołączył: 10.03.2008 Skąd: Dębno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!. Chcę w końcu napisać porządny skrypt rejestracji. Dotychczas używałem parę if'ów tak aby po dobrym przejściu weryfikacji wykonało zapytanie. Co do logowania, używałem również tylko if'ów mysql_fetch_array i tyle byle dojść do utworzenia sesji. Proszę o jakieś dobre porady aby napisać te skrypty porządnie
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 896 Pomógł: 76 Dołączył: 15.11.2003 Skąd: Sosnowiec/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Np. taka porada: skorzystaj z wyszukiwarki forum i znajdziesz kilkaset postów o logowaniu, jest w nich wszystko co można na ten temat powiedzieć
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 40 Dołączył: 20.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisz sobie klasę do obsługi tego wszystkiego o czym powiedziałeś. Zresztą tak jak Foxx już powiedział, na tym forum jest wiele postów odnośnie tego zagadnienia.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
K4mil94 a ja Ci powiem, że chętnie się dołączę (o ile oczywiście Wać Pan pozwoli). ;p
Zawsze chciałem napisać coś lepszego, po czym brałem się do pracy i tak ciągle powstawało coś nowego. Teraz chciałbym na prawdę coś PRO napisać. ;d Odezwij się na pw jak coś. ![]() -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 221 Pomógł: 14 Dołączył: 11.03.2009 Skąd: Lubaczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
ja tez pisze narazie na if'ach;-) ktos na tym forum napisal ze niewazne jak napiszesz skrypt czy oparty na clasach czy tylko na samych instrukcjach wazne zeby dzialalo. mysle ze jak chcesz bardziej "profesionalnie" to napisac - tez sam sie bede niedlugo przymierzal do "profesjonalniejszego" zapisu - to pewnie bedziesz musial uzyc: klas funkcji sesji zabezpieczenia hasel baza danych mysql ale ja narazie sie ucze wiec chetnie tez poslucham opinii innych;-) pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ja tez pisze narazie na if'ach;-) ktos na tym forum napisal ze niewazne jak napiszesz skrypt czy oparty na clasach czy tylko na samych instrukcjach wazne zeby dzialalo. mysle ze jak chcesz bardziej "profesionalnie" to napisac - tez sam sie bede niedlugo przymierzal do "profesjonalniejszego" zapisu - to pewnie bedziesz musial uzyc: klas funkcji sesji zabezpieczenia hasel baza danych mysql ale ja narazie sie ucze wiec chetnie tez poslucham opinii innych;-) pozdrawiam Tak szczerze to nie widziałem jeszcze systemu, który na w/w elementach nie byłby oparty (przynajmniej żaden z moich ![]() Poza tym wyobraź sobie trzymanie userów np. jako pliki tekstowe... no bez jaj. ![]() -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 302 Pomógł: 18 Dołączył: 10.03.2008 Skąd: Dębno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nom, ja tylko w mysql, i ify no i sesje i md5 oczywiscie. wczesniej mialem skrypt na funkcjach
Ten post edytował K4mil94 29.03.2009, 21:53:27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 40 Dołączył: 20.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisanie na klasach ma przyszłość i metoda/styl nie pozostaje bez znaczenia. Także sugeruje wam napisanie czegoś takiego w oparciu o klasy, przede wszystkim ze względu na wygodę użytkowania i późniejszej konserwacji.
Jeżeli chodzi o schemat działania, to polecam sesje i tu dzięki klasom macie nieograniczone pole działania. Piszecie sobie funkcje odpowiedzialną za filtrowanie danych, tworzenie sesji, odczytywanie z bazy, itp. Tak to powinno pracować. |
|
|
![]()
|
|
nom, ja tylko w mysql, i ify no i sesje i md5 oczywiscie. wczesniej mialem skrypt na funkcjach Jest już dużo słowników md5, moim zdaniem lepiej używać sha1 lub rsa. Najlepiej pracuje się w OOP, gdyż wszystkie dane masz zhermetyzowane i taka klasa jest łatwo rozszerzalna o nowe metody. @edit Pan Up mnie uprzedził z tymi klasami. ;d @up Też uważam, że stworzenie własnego session handlera to dobry pomysł. ![]() Ten post edytował fifi209 29.03.2009, 21:56:40 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 221 Pomógł: 14 Dołączył: 11.03.2009 Skąd: Lubaczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak szczerze to nie widziałem jeszcze systemu, który na w/w elementach nie byłby oparty (przynajmniej żaden z moich ![]() Poza tym wyobraź sobie trzymanie userów np. jako pliki tekstowe... no bez jaj. ![]() chodzilo mi raczej o to : mam taki skrypt
a chce go przerobic na funkcje i klasy ;-) zle mnie zrozumiales ;_) Pozatym nie wiem jak moze byc to profesjonalniej ![]() ![]() pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
o funkcje, masz np. plik fukncje.php a w nim wszystko potem require i wywołujesz funkcje.
|
|
|
![]()
|
|
O boże! Masa kodu. ;d
Ja mam taki kawałek kodu ze starego systemu:
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Przykładowa klasa :
Ten post edytował ikssde 29.03.2009, 22:07:34 |
|
|
![]()
|
|
na klasach jeszcze nie potrafie dobrze operowac ;] bedzie trzba w manual zajrzec.
|
|
|
![]()
|
|
na klasach jeszcze nie potrafie dobrze operowac ;] bedzie trzba w manual zajrzec. Masz okazję się nauczyć. ;d Ja bez OOP nie wyobrażam sobie programowania. ;d Czasami piszę nawet małą klasę z jedną, dwoma metodami z czasem rozrastają się np. do 30-50 metod. a wszystko szybko i sprawnie. -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
sesje, indtrukcje, funkcje - to jest dla mnie teraz banał. klasy już będą trudniejsze.
|
|
|
![]()
|
|
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
kurcze mówicie PRO. a teraz zdefiniujcie to proszę. czy pro jest to że ktoś pisze jakiś skrypt w OOP? ten skrypt jeśli ktoś nie będzie się znał na rzeczy może być równie podatny na ataki jak i skrypt napisany strukturalnie. dla jednego pro jest napisane czegoś strukturalnie i zabezpieczenie wszystkiego wszelkimi dostępnymi metodami. dla innego napisanie prostej klasy do autoryzacji która ma masę luk. a kto inny po prostu skorzysta z jakiegoś frameworka np. ZENDA i też będzie pro. każdy robi jak lubi. nie chce się tu zagłębiać w przewagę OOP na zwykłym, ale tak jak napisałem dla jednego PRO nie musi oznaczać tego samego dla innego.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 22:16 |