![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 29.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam , mam mały problem
Oto kod: Kod $(function() { $('#butt').click(function() { //asynchroniczne wysylanie wartosci z formularza do serwera $.ajax({ type: "POST", url: "pob_xml.php", //data:"nazwa_g=costam" , data:"nazwa_g="+$('select').change(function() { alert($(this).find(':selected').text()); alert($(this).val()); }); dataType: "xml", success: function(xml) { $(xml).find('row').each(function(){ // pobrane dane wrzuca do tabeli }); //close each( } }); //close $.ajax( }); //close click( }); //close $ Mam problem z wysylanie danych od serwera otóż ma być wysyłana postem wartość z wybranego pola select option
Niestety nie działa, jesli wpisze dane na sztywno, tak jak to jest w zakomentowanej linijce: Kod //data:"nazwa_g=costam" , wszystko śmiga jak trzeba Pomóżcie plizzz ;] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 42 Dołączył: 8.04.2005 Skąd: Mława Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nie tak.
Moim zdaniem obejdzie się bez zdarzenia change na selekcie nazwa_g, skoro wysyłasz dane po kliknięciu #butt. Zdarzenie na selekcie wykona alerty, ale nie podstawi tam wartości. Zamiast:
spróbuj:
Pozdrawiam. Ten post edytował korro 29.03.2009, 20:50:30 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 29.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
właśnie sprawdzałem niestety nie działa
może problem jest gdzieś z id-kami Kod <select id="firm" name="nazwa_g"> <option value="1">Citigroup</option> <option value="2">Alcoa</option> </select> <input type="button" value="Pokaz;" id="butt"> (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 259 Pomógł: 42 Dołączył: 8.04.2005 Skąd: Mława Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
nie nie chodzi o przesłanie wartosci pola czyli jak tam jest :Citigroup albo Alcoa
ogolnie jestem swiezy jesli chodzi o jQ, moze problem jest w tym że Kod $('#butt').click(function() { odnosi sie do id=butt a $('nazwa_g :selected').text(); do czego innego, ale w sumie nie uzywam $(this) nie wiem |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Diała:
Kod data:"nazwa_g=" + $("#firm option[value='" + $("#firm option").val() + "']").text(), Możesz mi jeszcze powiedziec po co jest potrzebna wartość " value=" Wielkie dzieki Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Błahostka.
Działają obie wersje i :selected i ta z value=, podawaliśmy zły selektor. Poprawny to #id. |
|
|
![]()
|
|
Kod data:"nazwa_g="+$('#firm option :selected').text(); nie działa mi nie rozumiem po co jest Kod [value='" + $("#firm option").val() + "']" myślałem ze wystarczy: Kod data:"nazwa_g=" + $("#firm option").text(), a jednak nie dziala (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sadsmiley02.gif) |
|
|
![]()
|
|
To powinno:
Kod data:"nazwa_g="+$("#firm :selected").text();
|
|
|
![]()
|
|
działa i jest prostszy od poprzedniej wersji
jeszcze muszę trochę posiedzieć nad jQ, wielkie dzieki (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/snitch.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.08.2025 - 05:50 |