![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam taki kod: <form action="../cgi-bin/redirect.pl" method=post onSubmit="return dropdown(this.gourl)"> <select name="gourl"> <option value="">Wybierz... <option value="www.pcworld.pl">link1 <option value="www.google.pl">link2 <option value="www.digit.pl">link3 <option value="www.digit.pl">link4 </select> <input target="_blank" type=submit value="Przejdz"> </form> I jak zrobić w tym, aby po wyborze linku i wciśnięciu "przejdz" otworzyło wybraną stronę w nowym oknie? Nie wiem w którym miejscu dać target="_blank" . |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to javascript. ;d
Zamiast przesyłać formularz spróbuj z funkcją w js: onclick/onsubmit i potem window.open -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 12.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli mój kod ma wyglądać tak:
Cytat <form action="../cgi-bin/redirect.pl" method=post onSubmit="return window.open(this.gourl)"> <select name="gourl"> <option value="">Wybierz... <option value="www.pcworld.pl">link1 <option value="www.google.pl">link2 <option value="www.digit.pl">link3 <option value="www.digit.pl">link4 </select> <input target="_blank" type=submit value="Przejdz"> </form> Coś takiego? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 23 Dołączył: 2.12.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ta, tylko zobacz sobie jeszcze jakie parametry przyjmuje funkcja window.open: http://www.javascript-coder.com/window-pop...ndow-open.phtml
![]() -------------------- Masz swoje mieszkanie i chcesz je wynająć? Sprawdź ofertę Zarzadządzanie Najmem
WRONA.IT - pozycjonowanie stron www.ecyklopedia.pl |
|
|
![]()
|
|
Jak mam tak:
Cytat <form method=post onSubmit="return window.open(this.gourl)"> <select name="gourl"> <option value="">Wybierz part... <option value="www.pcworld.pl">Part 1 <option value="www.google.pl">Part 2 <option value="www.digit.pl">Part 3 <option value="www.digit.pl">Part 4 </select> <input type=submit value="Pobierz"> </form> to mi otwiera stronę w nowym oknie ale link taki: mojastrona.pl/[object] . :/ A powinien odsyłać do linku. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wymyśliłem Ci coś takiego:
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Świetne, wielkie dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Małe uwagi do
Kod <option value="http://www.pcworld.pl" onclick="javascript: goUrl(this.value);">Part 1</option> :- nie używaj onClick w option, gdyż nie będzie to działało w IE - zamiast tego w option ustaw zdarzenie change(w HTML onChange) i jako parametr do funkcji daj this.value - "java script:" jest tu zbędna - najlepiej w ogóle pozbyć się atrybutów typu onChange/onClick na rzecz: Kod //po załadowaniu się DOM-u lub dokumentu
referencja_do_elementu.onchange = funkcja; //lub referencja_do_elementu.onclick = function(x){ alert(x); }; Ten post edytował kamil4u 29.03.2009, 13:09:13 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Kto by się tam przejmował głupim ie? Ja to bym go w ogóle zablokował, usunął itd. itd. ;d
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Kto by się tam przejmował głupim ie? Yyyy...... 50% użytkowników Internetu? Cytat Ja to bym go w ogóle zablokował, usunął itd. itd. ;d Z tym to się akurat zgodzę ![]() ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Yyyy...... 50% użytkowników Internetu? Z tym to się akurat zgodzę ![]() ![]() ![]() Jak pisałem stronę z wymaganą obsługą js (skrypty i ajax) i cookie. To w ogóle zablokowałem dostęp przeglądarce identyfikującej się jako Microsoft Internet Explorer. ;d wyświetlam komunikat o tym, że aby zobaczyć należy zainstalować ff lub operę. ;d -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
|
|
![]()
|
|
Cytat wyświetlam komunikat o tym, że aby zobaczyć należy zainstalować ff lub operę. ;d Pogratulować... na pewno ktoś zmieni przeglądarkę, żeby zobaczyć Twoją stronę.... Po za w tym wypadku onChange jest lepszy niż onClick - mniej kodu, a co do standardów do nie pamiętam, ale chyba też zaleca się używać onChange -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 16:15 |