![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2008 Skąd: Reda Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Jak można zmienić nazwę klucza tablicy np. ze struktury Kod Array ( [0] => Wartosc1 [1] => Wartosc2 ) na Kod Array ( [klucz1] => Wartosc1 [klucz2] => Wartosc2 ) Chodzi oczywiście czy jest jakaś prosta funkcja wbudowana do tego, żeby nie robić np. drugiej tablicy o nowej strukturze kluczy. pozdrawiam. Sebastian Ten post edytował bulimaxiu 28.03.2009, 20:40:37 |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
wykonceptowałem coś takiego. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2008 Skąd: Reda Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki, ale to właśnie jest przez tworzenie drugiej tablicy i to nie to co potrzebuję (jak napisałem w poście #1). Chodzi mi czy jest jakieś polecenie w PHP, które by umożliwiało by taką zmianę (bo znalazłem tylko zmianę wartości i samo listowanie key'ów)
Pozdrawiam. Sebastian |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
nie wiem czy znajedziej taka funkcje, stikte pod Twoje oczekiwania, ja nie znam.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 3 Dołączył: 14.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<?php
$tab = array('w1','w2'); print_r($tab); $a=1; foreach($tab AS $klucz => $wart) { $tab2['klucz'.$a] = $wart; $a++; $tab = $tab2; } print_r($tab); ?> sprawdzone działa ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprawdzone działa ![]() Po pierwsze - bbcode. Po drugie - po co w tym kodzie w ogóle zmienna $a? Po trzecie - co sprawdzone? Chyba to, że nie masz prawie żadnego pojęcia o programowaniu. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
OK, zastosuję na razie przez drugą tablicę, ale jakby ktoś znał funkcję wbudowaną, to proszę o wpis.
Pozdrawiam. Sebastian |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
array_walk" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual referencja i prosta funkcja
-------------------- Pomogłem? Kliknij przycisk Pomógł pod pomocnym Ci postem.
http://maxik.me/ |
|
|
![]()
|
|
ok, a ta prosta funkcja to jaka? Sądząc po działaniu array_walk, widzę uruchomienie funkcji, tworzącej drugą tabelę ($tab2) o zmienionych odpowiednio kluczach i podstawienie drugiej tablicy do starej ($tab1 = $tab2). Ale to wciąż robienie drugiej tablicy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 8 Dołączył: 20.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli znasz strukturę tej tablicy z wartościami, to użyj funkcji array_combine.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie chcesz array_walk to proszę:
Pisane z palca, ale powinno działać. -------------------- Pomogłem? Kliknij przycisk Pomógł pod pomocnym Ci postem.
http://maxik.me/ |
|
|
![]()
|
|
Nie dokładnie tego szukałem, nie mnie jednak to rozwiązanie stanowi wygodne rozwiązanie mojego problemu.
Dziękuję. Pozdrawiam. Sebastian |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:19 |