![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 14.01.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam. Na potrzeby mojej strony postanowiłem zrobić coś w rodzaju "funkcji od błędów". Polega ona na tym, ze jeśli np. user się rejestruje i nie wpisze loginu to zmienna $message przyjmuje wartość Podaj login. I wyświetla to pod formularzami. Teraz jak zrobić aby napisać funkcję która działa tak:
---------------------------STRONA----------------------------------------------------------- jeśli nie ma błędów wyświetla treść strony. ---------------------------BŁĄD------------------------------------------------------------ jeśli jest błąd treść strony i cały layout znika z ekranu, i pokazuje się fieldset z treścią błędu uzyskaną przez zmienną $message... ---------------------------------------------------------------------------------------------- To jeden problem A teraz 2 problem mam zapytanie do mysql np. Select cos From gdzies or die ("tresc bledu"); jak zrobić aby błąd miał postać or die ("$message = jakiś błąd"); a potem wartość $message została wyświetlona przez funkcję od błędów? Prubowałem tak robić ale wyświetlała się treść choć nie kazałem wywoływać $message Mam nadzieje, że przedstawiłem moje problemy zrozumiale, Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa |
die() kończy działanie skryptu ...
daj
Ten post edytował Spawnm 28.03.2009, 13:02:56 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 14.01.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Warning: mysql_fetch_assoc(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/accounts_f/fluidek/public_html/index.php on line 38 Wtedy wyskakuje mi takie coś a ja chcę aby było to coś w stylu "Przepraszamy błąd bazy mysql. Proszę spróbować ponownie" |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa |
dodaj @ przed mysql_//costam
|
|
|
|
|
|
|
|
dobra mam była literówka... mniejsza o to teraz pkt 1
Ten post edytował kocik13 28.03.2009, 13:52:42 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
No dobra błędy mysql zakończone ale pojawia się kolejny problem... najpierw kod:
CODE session_start(); include('include/config.php'); $query2 = 'SELECT tytulstrony, opisstrony, slowastrony FROM ustawienia'; $query = mysql_query("$query2"); while ($rekord = mysql_fetch_assoc($query)){ $tytulstrony = $rekord['tytulstrony']; $opisstrony = $rekord['opisstrony']; $slowastrony = $rekord['slowastrony']; //Tu skrypt nie istotny poza tym codebox próbuję go wykonać... } $query2 = 'SELECT wlacznikgry, tekstwlacznikagry FROM ustawienia'; $query = mysql_query("$query2"); while ($rekord = mysql_fetch_assoc($query)){ $wlacznikgry = $rekord['wlacznikgry']; $trescwlacznikagry = $rekord['tekstwlacznikagry']; if ($rekord['wlacznikgry'] == "0"){ echo 'Gra wyłączona'; echo ' '; echo ''.$trescwlacznikagry.''; }elseif ($rekord['wlacznikgry'] == "1"){ if (isset($_GET['akcja'])){ $strona = $_GET['akcja']; if (is_file("$strona.php")){ include ("$strona.php"); }else{ $message = 'Strona nie istnieje'; } }else { include('powitanie.php'); echo ' '; echo 'LOGOWANIE'; include ('login.php'); } } } if(!mysql_query($query2)){ $message='Przepraszamy błąd bazy danych. Proszę spróbować za chwilę.'; } if(isset($message)){ echo $message; } ?> Teraz gdy chcę wyświetlać błędy od mysql to bierze pod uwagę tylko 2 skrypt który wykorzystuje mysql tego pierwszego już nie (od nazwy strony) Dlaczego tak się dzieje? Gdy pierwszy skrypt jest poprawny a drugi nie wyświetla się błąd a gdy odwrotnie błędu nie ma... Ten post edytował kocik13 28.03.2009, 16:51:01 |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 19.12.2025 - 03:52 |