![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, testuje sobie więzy integralności i coś mi nie działają,
Tworze dwie tabele: CREATE TABLE wykladowca( id INT AUTO_INCREMENT NOT NULL PRIMARY KEY, imie VARCHAR(30), nazwisko VARCHAR(50), nr_leg INT ); CREATE TABLE przedmiot( id INT AUTO_INCREMENT NOT NULL PRIMARY KEY, nazwa VARCHAR(40), id_wyk INT, FOREIGN KEY(id_wyk) REFERENCES wykladowca(id) ON DELETE CASCADE ); Tabele ładnie się tworzą, wypełniam je danymi: Tabela wykladowca Nr leg | imie | nazwisko | id 144 Jan Mikus 1 123 Tom Kowalik 2 Tabela przedmiot id_wyk | id | nazwa 1 1 Matematyka I teraz chce przetestowac wiezy integralnosci, zgodnie z okresleniem foreign keya po usunięciu z tabeli wykładowca "Jana Mikusia", powinien się tez automatycznie usunąc przedmiot, który powiazany jest relacją z Mikusiem a wiec Matematyka, jednak przedmiot ten nie usuwa mi sie;/;/ ktoś mógłby wskazac przyczyne i rozwiązanie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ustaw typ tabeli na InnoDB
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie dzięki, podziałało.
Jak to się dzieje że przy typie tabeli myisam nie działa, a przy innodb działa? czytałem trochę o porównaniu tych dwóch tabel, i nie ma nigdzie napisane żeby myisam nie obsługiwało integralności;/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Źle szukałeś chyba http://webhosting.pl/MySQL.kiedy.warto.prz...yISAM.na.InnoDB
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No i w jedynym oficjalnym zrodle: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/inn...onstraints.html
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.06.2025 - 04:05 |