![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 12 Dołączył: 3.03.2008 Skąd: łódzkie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Korzystam z frameworka Kohana, ale myślę, że jest to w miarę niezależny od tego problem.
Mam model User, na którego składają się zawsze jeden Adres, i jeden lub więcej Samochodów. I teraz dylemat polega na tym w jaki sposób dodawać model User? Opcja 1: Czy w akcji dodaj, kontrolera users po kolei stworzyć obiekty składowych modeli, dodać je (oczywiście zgodnie z kolejnością wymuszoną strukturą bazy i odwołaniami kluczy obcych) przypisując odpowiednio wartości kluczy obcych?
Opcja 2: Czy może w akcji dodaj, kontrolera users wywołać metodę add() obiektu reprezentującego model User, a odpowiednie składowe modelu User, pododawać wewnątrz metody add() ![]()
Wybierając opcję 1 mam mniej powiązane ze sobą modele. Ale za to nawalone w kontrolerze kodu co przeczy zasadzie chudy kontroler gruby model. Opcja 2 jest bardziej intuicyjna, kontroler raczej nie powinien być świadom z czego się skłąda user. Ma dodać usera i koniec. Obiekt Usera wie co jest mu do życia potrzebne i sobie to sam dodaje. A może są jeszcze jakieś inne opcje?? Kłaniają się tu pewnie wzorce projektowe. Może jakaś fabryka Userów ? -------------------- "Jeden człowiek nie zmieni świata, ale jeden człowiek może przekazać informację która zmieni świat." - David Icke
| PAMIĘTAJ, JESTEŚ POLAKIEM !!! | Jam jest Polska, Ojczyzna Twoja, ziemia Ojców, z której wzrosłeś. Wszystko, czym jesteś, po Bogu - mnie zawdzięczasz!! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 21:49 |