![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 0 Dołączył: 19.12.2008 Skąd: Poland Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć !
Piszę sobie prosty skrypt tabeli piłkarskiej i mam problem z aktualizowaniem wyników do bazy. Skrypt składa się z dwóch plików Pierwszy odpowiada za wyświetlanie informacji z bazy w polach formularzy.
Drugi z plików odpowiada za dopisywanie nowych wyników do bazy. Z nim mam właśnie problem, ponieważ nie dopisuje tylko wywala następujący błąd: Połączenie nie mogło zostać utworzone: SQLSTATE[42000]: Syntax error or access violation: 1064 You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'INTO `anglia` (`miejsce`, `druzyna`, `mecze`, `punkty`, `bramki`)VALUES( ''' at line 1 Kod tego pliku wygląda następująco:
Z góry dzięki za pomoc Pozdrawiam Marcin -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 23 Dołączył: 2.12.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witaj,
Cytat Połączenie nie mogło zostać utworzone: SQLSTATE[42000]: Syntax error or access violation: 1064 You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'INTO `anglia` (`miejsce`, `druzyna`, `mecze`, `punkty`, `bramki`)VALUES( ''' at line 1 Masz błąd w składni SQL ![]() Tak przy okazji, to powiedz mi, czemu służy zapis:
Bo trochę nie rozumiem ![]() Pozdrawiam -------------------- Masz swoje mieszkanie i chcesz je wynająć? Sprawdź ofertę Zarzadządzanie Najmem
WRONA.IT - pozycjonowanie stron www.ecyklopedia.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 0 Dołączył: 19.12.2008 Skąd: Poland Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz racje to jest źle, chciałem żeby wartości z value, dodawane były do bazy.
Wtedy powinno wyglądać to tak:
Ale niestety w tym przypadku również pojawiają się błędy. Poza tym nie wiem jak rozwiązać dodawanie wielu różnych drużyn, ponieważ przy wyświetlaniu nie ma problemu bo można dać WHERE ID=liczba to właśnie przy aktualizowaniu pojawią mi się schody. Możecie coś poradzić, aby wykonać to jak najprościej -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 34 Dołączył: 4.09.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprawdź kod formularza, którym dodajesz dane ... czy gdzieś nie ma " i ' ...
-------------------- Serwer : Acer Aspire 5050 : AMD Turion X2 2x1.9 MHz : 2x2 GB Dual : 250GB + 500 GB USB Warsztat : Apache v2.2 : PHP v5.2 : MySQL v5.0 : phpMyAdmin v3.4 : phpDesigner v7 |
|
|
![]()
|
|
DREEMus możesz napisać jaśniej o co chodzi ? Mam tylko te dwa pliki i bazę danych, nic poza tym.
-------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 34 Dołączył: 4.09.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a spróbuj tak ...
Ten post edytował DREEMus 26.03.2009, 02:18:33 -------------------- Serwer : Acer Aspire 5050 : AMD Turion X2 2x1.9 MHz : 2x2 GB Dual : 250GB + 500 GB USB Warsztat : Apache v2.2 : PHP v5.2 : MySQL v5.0 : phpMyAdmin v3.4 : phpDesigner v7 |
|
|
![]()
|
|
Dalej mam błąd:
Połączenie nie mogło zostać utworzone: SQLSTATE[42000]: Syntax error or access violation: 1064 You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'INTO `anglia` (`miejsce`, `druzyna`, `mecze`, `punkty`, `bramki`) VALUES ("", ""' at line 1 Może ktoś coś poradzić ? -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
moze zadam glupie pytanie, ale co to jest "update into" ?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Daj może print_r($_POST); bo wygląda jakby nie odbierał danych z formularza.
-------------------- Pomogłem? Kliknij przycisk Pomógł pod pomocnym Ci postem.
http://maxik.me/ |
|
|
![]()
|
|
Cytat moze zadam glupie pytanie, ale co to jest "update into" ? Dlatego, że już kombinowałem na wszystkie sposoby dopisując cokolwiek ![]() Cytat Daj może print_r($_POST) Dałem to na początku pliku, który ma dodawać, ale teraz pojawia mi się błąd: Array ( [miejsce1] => 4 [druzyna1] => Manchester City [mecze1] => 10 [punkty1] => 3 [bramki1] => 28-1 ) Połączenie nie mogło zostać utworzone: SQLSTATE[42000]: Syntax error or access violation: 1064 You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '(`miejsce`, `druzyna`, `mecze`, `punkty`, `bramki`)VALUES( '', ' at line 1 -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Dlatego, że już kombinowałem na wszystkie sposoby dopisując cokolwiek mistrzu..... no ale nie ma czegos takiego jak update into...jest insert into i tak ma byc. A jak ci nie dzialalo insert into to robisz echo mysql_error(); i wiesz gdzie masz blad -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Cytat mistrzu..... no ale nie ma czegos takiego jak update into... jest insert into i tak ma byc. Już wiem, że nie ma ![]() -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
kurcze....to zajrzyj do manuala i zobacz jak wyglada skladnia UPDATE bo teraz jestes daleki od poprawnosci....
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Cytat kurcze....to zajrzyj do manuala i zobacz jak wyglada skladnia UPDATE bo teraz jestes daleki od poprawnosci.... No ok, ale dlaczego przy INSERT INTO wstawia mi puste komórki a nie pobiera tych z formularza ? -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
no bo jesli robisz to tak:
To nic dziwnego ze ci z forma nie pobiera..... A jesli robisz inaczej to pokaz jak robisz -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Tamto zmieniłem, bo błąd ten zauważyłem zaraz po tym jak napisałem wątek:
Teraz zmieniłem składnie UPDATE, ale wyskakuje mi błąd: Parse error: syntax error, unexpected T_ENCAPSED_AND_WHITESPACE, expecting T_STRING or T_VARIABLE or T_NUM_STRING in /home/buncol/ftpl/tabele/anglia.php on line 20 Plik dodawania wygląda następująco:
-------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
o zgrozo....
![]() no nie widzisz ze mieszasz juz kody?
no i znowu masz: $_POST['miejsce1'] = $row['miejsce']; $_POST['druzyna1'] = $row['druzyna']; $_POST['mecze1'] = $row['mecze']; $_POST['punkty1'] = $row['punkty']; $_POST['bramki1'] = $row['bramki']; przeciez dane masz miec z forma a nie z jakiego $row.... no mysl troche chlopie -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
nospor ale ja to powinno wyglądać ? Ja dopiero się uczę
![]() -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
no skoro dane idą ci z forma (z posta) to na grzyba dajesz to:
$_POST['miejsce1'] = $row['miejsce']; $_POST['druzyna1'] = $row['druzyna']; $_POST['mecze1'] = $row['mecze']; $_POST['punkty1'] = $row['punkty']; $_POST['bramki1'] = $row['bramki']; ? $_POST jest automatycznie wypelnianiane danym z formularza, jesli takowy byl wyslany -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Usunąłem to, ale nadal mam tutaj problem:
Pojawia się błąd: Parse error: syntax error, unexpected T_ENCAPSED_AND_WHITESPACE, expecting T_STRING or T_VARIABLE or T_NUM_STRING Ten post edytował BuncolPL 26.03.2009, 13:06:59 -------------------- :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 01:56 |