![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam pewien problem. Poszukuje rozwiązania, może nie koniecznie gotowego, ale chociaż naprowadzenia mnie na właściwy tor. Chodzi dokładnie o jednorazowe linki. Wchodzi sobie zarejestrowany użytkownik na stronkę. Nie wiem czy to bedzie autorski CMS, czy np. Joomla. Wchodzi i kilka na specjalnie wygenerowany dla niego wcześniej link, z którego może pobrać sobie dokument, lub inny plik, po czym po pobraniu tego pliku, link znika i jest już nieaktywny. Jak można coś takiego zrobić? Będę wdzięczny za pomoc, lub chociaż naprowadzenie mnie na poprawny tor rozumowania. Jeżeli zły dział, to przepraszam. Pozdr, Abdiel. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Do URL-a dodajesz kod, np 40-znakowy, generowany losowo i zapisujesz go w bazie, w tabeli z polem, powiedzmy "clicked" ustawionym na 0. Jeśli user wejdzie pod ten link, robisz UPDATE bazy i ustawiasz "clicked" na 1. Oczywiście przed tym UPDATE sprawdzasz, czy już wcześniej to pole nie miało wartości 1, co by oznaczło, że już było kliknięte. Wtedy wywalasz ładne okienko: "Sorry, już kliknięty"
-------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do URL-a dodajesz kod, np 40-znakowy, generowany losowo i zapisujesz go w bazie, w tabeli z polem, powiedzmy "clicked" ustawionym na 0. Jeśli user wejdzie pod ten link, robisz UPDATE bazy i ustawiasz "clicked" na 1. Oczywiście przed tym UPDATE sprawdzasz, czy już wcześniej to pole nie miało wartości 1, co by oznaczło, że już było kliknięte. Wtedy wywalasz ładne okienko: "Sorry, już kliknięty" Ja bym proponował "kliknięte" po prostu usuwać. A kod to po prostu może być md5(time()) bo nie powtórzy się. ;d -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki wielkie za odpowiedź
![]() A co jeśli np. user nie pobierze pliku do końca. Czy da się zrobić tak, że link usuwa się po pobraniu pliku. Pytam czysto teoretycznie. Widziałem kiedyś coś takiego na jakiejś stronce. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 08:40 |