![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam formularz zamowienia w html. jest tam do wyboru 6 opcji (checkbox).
wynik zamowienia ma byc wyslany jako email.wszystko dziala ok jednak zalezy mi na tym zeby w tym emailu byly tylko te opcje zaznaczone w formaularz, a nie wszytkie
probowalem wstawic cos takiego ale i tak pokazuje nawet te niezaznaczone
help please (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/exclamation.gif) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Zrób te checkboksy jako tablicę, będzie dużo łatwiej...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 3.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok.wiec formularz teraz wyglada mniej wiecej tak:
a w php cos takiego (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) ?
to pokazuje mi zaznaczone pola, a ja potrzebuje utworzyc liste zaznaczonych checkboxow jeden pod drugim a obok kazdego vrtosc z pola "sel" najlepiej jakby tworzylo tabele dal kazdego checkbox. jak to zrobic? ja nie jestem programista.pomozcie Ten post edytował czechu5 25.03.2009, 22:58:37 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 3 Dołączył: 14.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
// Prosty przykład bez dokładnego sprawdzania forma . //W efekcie pod formem wyświetlają się tylko zaznaczone opcje i wartości. Nie wiem czy o to chodziło. // W zasadzie teraz tylko funkcja mail() i odpowiedznie nagłówki no wysyłasz. Ten post edytował erix 26.03.2009, 14:15:44
Powód edycji: [erix] na przyszłość używaj bbcode
|
|
|
![]()
|
|
skrypt dziala ale kiedy zaznacze np tylko ostatni pole to pokazuje wartosc 0 czyli z innego pola, tak samo jest z price i dsc. wartosci z tych pol sie mieszaja jesli nie sa zaznaczone wszystki checkboxy. jesli zaznacze checkboxy 4,5,6 to pokazuja one watosc odpowiednio : 4 - 1 5 - 2 6 - 3 a zaznaczajac np 2 i 6 2 - 1 6 - 2 wszystkich pol jest tyle samo. 6 checkboxow , 6 selectow .... Ten post edytował czechu5 26.03.2009, 06:28:29 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
To ustawiaj z góry indeksy w nazwach, np. checkbox[1], checkbox[2], itd.
|
|
|
![]()
|
|
ale skrypt zwraca zla wartosc.. pokazuje wszystkie chexkboxy
co robie zle? Ten post edytował czechu5 26.03.2009, 19:01:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 3 Dołączył: 14.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250" /> <form id="form1" name="form1" method="post" action="index.php"> <input name="box[0]" type="checkbox" value="1" /> <input name="box[1]" type="checkbox" value="2" /> <input name="box[2]" type="checkbox" value="3" /> <select name="sel[0]" id="select"> <option value="0">select</option> <option value="1">1</option> <option value="2">2</option> <option value="3">3</option> </select> <select name="sel[1]" id="select2"> <option value="0">select</option> <option value="1">1</option> <option value="2">2</option> <option value="3">3</option> </select> <select name="sel[2]" id="select3"> <option value="0">select</option> <option value="1">1</option> <option value="2">2</option> <option value="3">3</option> </select> <input name="hidden" type="hidden" id="hiddenField" value="xt2by2t321" /> <input name="" type="submit" value="Submit" /> </form> <?php if(isset($_POST['box']) && isset($_POST['sel']) && isset($_POST['hidden'])){ $box = $_POST['box']; $sel = $_POST['sel']; $hidden = $_POST['hidden']; print('<pre>'); print_r($_POST); print('</pre>'); //Pętle uzależniasz od długości tablicy $sel ponieważ tablica $box jest zmiennej gługości for($i=0;$i<count($sel);$i++) { if($box[$i]!=0){ $b = $box[$i]; $string .= 'Wybrałeś : '.$b.'. '; }else{ //Ustawia pusty $string na pusty $b = ""; $string .= ""; } if($sel[$i]!=0){ $s = $sel[$i]; $string .= 'Wartość z listy to : '.$sel[$i].' / '; }else{ //Ustawia pustystring $s = ""; $string .= ""; } $string .= 'Pole ukryte : '.$hidden.'<br/>'; } print($string); } ?> // Może ten kawałek kodu coś ci podpowie dzieję się tak dlatego , ponieważ pętla for iteruje count($sel) razy. warunek można zrobić ale po co jak przecież hidde'm sprawdzasz z którego formuarza dane przyszły?. Wystarczy warunkiem sprawdzić czy dane pochodzą z formularza np. zamuwienia książki , ale nie uwzględniać go w $string , bo po co klientowi ukryte dane. Ten post edytował robar12 27.03.2009, 00:53:12 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 21:20 |