![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 2 Dołączył: 16.11.2003 Skąd: Wrocław / Skokowa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam
Proszę o doradzeni mi w moich zakupach:) Potrzebuje następujących rzeczy: 1. Laptop Kwota: do 5 000 zł ale chciałbym zapłacić mniej Mój typ: http://proline.pl/sklep.php?prodid=HP+DV5-1299EW Potrzebuje laptopa do pracy ale oczywiście pograć trochę lubię i chciałbym na nim też móc grać ![]() 2. Urządzenie wielofunkcyjne Kwota: do 2 000 zł Mój typ: http://proline.pl/sklep.php?prodid=HP+LJ+CM1312NFI Wydaje mi się mój wybór dobry, ale prosiłbym o opinie co do wytrzymałości tego sprzętu oraz kosztów toneru. 3. Aparat fotograficzny Kwota: do 1 500 zł Niestety nie znam się kompletnie na aparatach, z tego co wiem to lustrzanki cyfrowe są najlepsze ale prosiłbym aby ktoś mi coś doradził w tym temacie:) 4.Hosting Kwota: do 2 000 zł / rok Mój typ: Serwer Reseller PRO http://domenomania.pl/reseller/ Wiem, że home.pl jest super, ale jest też drogi, a mi bardzo zależy abym mógł samemu świadczyć/odsprzedawać usługi hostingowe. 5. Photoshop Jak oceniacie najnowszą odsłonę Photoshopa? Czy warto wydawać 4 500 zł na nią? Nie jestem grafikiem, Photoshopa będę używał głównie do cięcia tego co dostanę od grafika. Chociaż wiadomo, że więcej frajdy się ma z posiadania najnowszego oprogramowania:) 6. Antivirus Myślę nad G DATĄ, do tej pory używałem darmowego Avasta i w sumie jest ok ale na komputerze firmowym wypadałoby chyba mieć coś lepszego? Poza tym Avast darmowy jest tylko do użytku domowego. Wielkie dzięki za wszelkie rady:) -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi o Photoshopa to proponuje kupić jakąś 7 za grosze. Jak będziesz wykorzystywał do cięcia to to nie ma większego znaczenia. A po co przepłacać?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 677 Pomógł: 89 Dołączył: 31.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. laptop
2. urządzenie wielofunkcyjne 3. aparat foto (jeden z tańszych) 4. tu nie mam zdania... 5. wystarczy CS3 lub ostatecznie CS2, starsze mogą mieć problemy z otwieraniem plików z nowszych wersji 6. żaden, dla podanego przeze mnie laptopa -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak już będziesz kupował, to sprawdź ceny, bo
1. tutaj jest pare stówek tańsza, a sprzęt ten sam. Może rozważ opcję stacjonarny + netbook, koszt wyjdzie ten sam, a będziesz miał dużo wydajniejszą maszynę do pracy, np z 22" monitorem, na którym na prawde dużo widać, i lekkiego, wygodnego booka do wożenia się z nim. 2. tu niestety nie pomgę 3. tak jak kolega mls napisał, ten canon jest na prawde fajny, ew Canon EOS 5D Mark II 4. linuxpl.com 5. Różnica w cenie pomiędzy CS4 a CS3 jest znikoma, a CS2 jest już problem dostać, więc chyba nie ma co się szczypać i wziąć najnowszą wersję 6. Avast jest najlepszy wśród darmowych, ale darmowy jest tylko do użytku domowego, w firmie i tak trzeba kupić licencję. Co prawda wersja pełna ma wiecej opcji niż ta darmowa domowa. Kaspersky Internet Security jest też całkiem ok Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Punkt pierwszy:
http://acer.pl/acer/product.do?link=oln23g...mp;CRC=89645860 -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 288 Pomógł: 12 Dołączył: 2.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
domenomania fakt, jest tania. Ale nie polecam. Kiedyś to było i365.pl, nie chodziło zbyt dobrze. Może teraz się poprawili, nie wiem, wiem, że podczas 'transformacji' zapomnieli chyba o moim serwerze i teraz stoi za darmo.
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 3 Dołączył: 24.03.2009 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pół roku temu kupiłem za 3k Toshibę S.Pro A300-1GS i bardzo sobie chwalę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 2 Dołączył: 16.11.2003 Skąd: Wrocław / Skokowa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Bardzo dziękuję wszystkim za zabranie głosu w tym temacie:)
Mls: Nie powiem, że Mac mnie nie kusi, ale nie znam się na nim kompletnie więc na początku odpada, muszę mieć maszynę na której będę mógł od razu zacząć normalnie pracować. Czy Brother to jest dobra firma? Nigdy nie miałem z nią styczności ale wiem, że coraz więcej osób ma drukarki właśnie tej firmy ale nie znam właśnie żadnej opinii na temat tej firmy. Poza tym chciałem wydać na urządzeniem wielofunkcyjne nie więcej niż 2 tys zł:/ Dziękuję za aparat - najprawdopodobniej kupię ten model ![]() Vokiel: 1. Ciekawe rozwiązanie mi podsunąłeś, bo fakt, że mogę to w ten sposób rozwiązać i będę miał bardzo dobry komputer do pracy a netbook do klientów starczy. Chociaż wtedy będę musiał kupić druga kopię dla drugiego komputera Office 2007 Small Business, która kosztuje 1 000 zł więc trochę lipa:/ Monitor mógłbym sobie odpuścić bo teraz mam IIyame E1900S i jest to bardzo fajny monitorek. W takim razie prosiłbym o rady dotyczące jakiegoś ciekawego i przede wszystkim niezawodnego netbooka, komputer stacjonarny już sobie ciekawy wybiorę ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 53 Dołączył: 18.09.2007 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Office 2007 Small Business a nie możesz tego zamienić na openoffice.org?? no chyba że bedziesz pisal jakas długą specyfikacje projektów:) Oo teraz juz sobie bardzo dobrze radzi:) Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
a nie możesz tego zamienić na openoffice.org?? no chyba że bedziesz pisal jakas długą specyfikacje projektów:) Oo teraz juz sobie bardzo dobrze radzi:) Pozdrawiam Nie jestem przekonany do Oo mimo tego, że bardzo długo go używałem:) Klienci z reguły używają Office i brak tego pakietu może trochę utrudnic pewne sprawy mimo tego, że Oo jest dobrym pakietem biurowym. Na Szczęście przeczytałem, że licencja Small Buisness w Ofiice pozwala jedną kopię instalować na komputerze przenośnym i stacjonarnym jednocześnie ![]() EDIT: Komputer stacjonarny: http://www.komputronik.pl/Komputery_PC/Inf...pelny,id,59325/ Netbook: http://allegro.pl/item591875742_netbook_hp...gb_xp_fvat.html Ten post edytował MOniToR 24.03.2009, 18:40:11 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat a nie możesz tego zamienić na openoffice.org? Niestety, pod względem jakości i wydajności OO jeszcze jest bardzo daleko w tyle za MSO. Cytat Kwota: do 5 000 zł ale chciałbym zapłacić mniej Można by było się zakręcić za sprzętem sprowadzanym z USA. Nie dość, że tańszy, to nieraz wydajniejszy. Są już na rynku firmy, które się trudnią sprowadzaniem urządzeń i ich serwisem. ![]() ![]() Na HP zrzędzą, sam plastik i często włączający się wiatrak. Cytat Wiem, że home.pl jest super, ale jest też drogi, a mi bardzo zależy abym mógł samemu świadczyć/odsprzedawać usługi hostingowe. Jest podpięty wątek do na ten temat. ![]() Cytat Jak oceniacie najnowszą odsłonę Photoshopa? Czy warto wydawać 4 500 zł na nią? Nie jestem grafikiem, Photoshopa będę używał głównie do cięcia tego co dostanę od grafika. Z wersji na wersję jednak jest coraz bardziej kobylasty. CS3, to IMHO ideał. PS. soft sprowadzany zza Oceanu pomimo przelicznika jest jednak tańszy. Cytat 6. Antivirus Nie używam w ogóle (sic!), ale skutecznością można polecić Kaspersky, to chyba zależy od PC, jak działa. Spróbować możesz jeszcze Comodo AV. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Będzie haotycznie
![]() Oo niestety jeszcze ma braki względem MS. Poza tym pare rzeczy na które jest się ciężko przestawić. W domu Avast w pracy Kaspersky. Stacjonarnego bym brał składaka. Netbooka mogę polecić Asusa Eee PC S101H, ma bardzo przyzwoite parametry, i na prawdę wygodną klawiaturę, co w niewielkich netbookach jest rzadkością (np MSI WIND) Odnośnie hostingu na linuxpl.com to niestety bardzo dużo nie pomogę, bo większego doświadczenia nie mam, nie testowałem wielu opcji, tylko standard. Co prawda w necie spotykałem się z pozytywnymi opiniami. Ofertę mają ciekawą, cenowo także. Proponuję 7 dni testowych i przekonać się samemu. Btw gdzieś widziałem testy pingów, no i najszybciej w PL wychodził home -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Netbooka mogę polecić Asusa Eee PC S101H, ma bardzo przyzwoite parametry, i na prawdę wygodną klawiaturę, co w niewielkich netbookach jest rzadkością (np MSI WIND) Sory, ale netbook a notebook, to nie te same loty. Na netbooku za bardzo nie popracujesz chyba, że jesteś desperatem. ![]() Panowie, nie róbmy bałaganu, jest wątek o hostingach. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat 1. Laptop Kwota: do 5 000 zł ale chciałbym zapłacić mniej Mój typ: http://proline.pl/sklep.php?prodid=HP+DV5-1299EW Potrzebuje laptopa do pracy ale oczywiście pograć trochę lubię i chciałbym na nim też móc grać Poszukaj marki Compal Ten post edytował sztosz 24.03.2009, 23:37:04 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli chodzi o laptopy to ostatnio strasznie podobaja mi się toshiba satellite u400, pewnie będe w coś podobnego celował przy zakupie nowego (choć to jeszcze z pół roku więc sporo się jeszcze pozmienia). No i do tego ew. dodatkowy ekran. Nieporównywalna wygoda pracy, szczególnie jeśli chcesz pozostać mobilny.
|
|
|
![]()
|
|
Sory, ale netbook a notebook, to nie te same loty. Na netbooku za bardzo nie popracujesz chyba, że jesteś desperatem. ![]() Panowie, nie róbmy bałaganu, jest wątek o hostingach. Zgadza się, jednak według pomysłu, który zaproponował mi Vokiel to do pracy używałbym komputera stacjonarnego, a Netbooka tylko do wizyt u klienta, i poważnie się właśnie zastanawiam czy to nie jest najlepszy pomysł ![]() Stacjonarny: http://www.komputronik.pl/Komputery_PC/Inf...pelny,id,59325/ Netbook: http://allegro.pl/item591875742_netbook_hp...gb_xp_fvat.html Co do Hostingu to na pewno wybiorę Home.pl, myślałem, że oni nie zezwalają na odsprzedawanie hostingu wykupionego przez nich pod własna marka ale skontaktowałem się i wiem, że ich to nie interesuje, tzn. babka mi powiedziała, że jak klient chce to może sprzedawać a ich to nie interesuje. Do tego na rozpoczęcie za rok płacę tylko 550zł. Może mi ktoś coć jeszcze doradzić jeżeli chodzi o urządzenie wielofunkcyjne? Może jednak HP ? http://www.agito.pl/laserowe/hp-color-lase...?external=ceneo Wielkie dzięki za wszystkie rady:) Ten post edytował MOniToR 25.03.2009, 06:23:57 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi o hosting to osobiście używam iq.pl, można też tam zakładać klientom osobne konta ftp jeśli sobie życzą, u mnie się sprawdza bardzo dobrze.
Co do zakupów to chyba dostajesz kasę z unii czy urzędu pracy bo ja osobiście nigdy bym tyle kasy nie wydał. U mnie pracownicy pracują na linuksie, laptopa do tego można kupić za 1500 zł (HP głównie kupujemy bo są bezawaryjne i wcale wiatraka nie słychać, ale to zapewne zależy od modeli jakie się kupuje, więc nei można się sugerować ocenami jeśli nie masz podanego konkretnego modelu). Oprogramowani typu openoffice czy gimp (trzeba dostać od grafika dwa zrzuty projektu w png i da się to pociąć bez problemu), niestety gimp nie otwiera zawsze dobrze psd, ale jak masz kasę to szalej ![]() Ostatnio sam zastanawiam się też nad aparatem fotograficznym. Nie kupuj raczej lustrzanki ponieważ nie będziesz miał do niej obiektywów dobrych. Musiałbyś wydać z 6000-8000 by mieć podstawowy aparat + 2 dobre obiektywy. Lepiej kupić kompakta tego typu : http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfro...ot_sx10_is.0.10 , spełni wszystkie potrzeby. Ten post edytował sf 25.03.2009, 09:21:16 -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
Temat: Oferty_serwerow_hostingowych
Cytat kupować oprogramowanie / sprzęt, który w ogóle nie podniesie ich wydajności. Jeśli chodzi o Photoshop vs. Gimp, to absolutnie nie masz racji. Niedopracowany interfejs tego pierwszego, dobieranie cienia/innych filtrów na czuja i trzeba posprawdzać 20 razy różne parametry bez podglądu w locie, to uważasz, że nie podniesie wydajności? Wręcz przeciwnie. Pewnie fani (fanatycy) OS się wkurzą moją wypowiedzią, ale Gimpowi jeszcze bardzo daleko do tej ergonomii, która została wyznaczona przez blisko 20 lat pracy Adobe. A koderzy Gimpa zamiast podążać za niepisanym standardem (MDI + podgląd filtrów w locie), na siłę uszczęśliwiają użytkowników stawiając bardziej na architekturę (script-fu) zamiast na ergonomię. Fakt, rozpoczęto jakiś czas temu prace nad GimpShopem, ale zanim będzie używalny nawet w zastosowaniach nie-produkcyjnych, to jeszcze dużo wody w Wiśle upłynie. ![]() Cytat Nie kupuj raczej lustrzanki ponieważ nie będziesz miał do niej obiektywów dobrych. Z tego, co się orientuję, to naprawdę zależy. Niektórzy producenci stosują typowe "kotwice" na szkła, bądź są dostępne przelotki. Fotografem nie jestem, jak coś. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@sf: z mojej biednej wiedzy o dotacjach - ta kase mozesz wydac tylko na sprzet itp.
Cytat Pewnie fani (fanatycy) OS się wkurzą moją wypowiedzią, ale Gimpowi jeszcze bardzo daleko do tej ergonomii, która została wyznaczona przez blisko 20 lat pracy Adobe. Sie zgodze, kazdy moj kontakt z GIMPEm to niekonczacy sie potok kur@*#&$ania na interfejs. Gimpa moglbym polecic komus kto nigdy sie dluzej PSem nie bawil i nie musi otwierac PSDkow. -- ja wiem, że Cię ten program denerwuje, ale trzymaj poziom ;p ~erix Ten post edytował erix 25.03.2009, 14:17:42 -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@dr_bonzo: można wydać nawet na stronę internetową
![]() @erix: była mowa o cięciu grafiki i lekkich pracach, jak ktoś zatrudnia grafika to się zgodzę, że photoshop powinien być, ale tak to wydatek niepotrzebny Ten post edytował sf 25.03.2009, 12:09:01 -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:06 |