![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 9 Dołączył: 13.02.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jak rozwiazac sprawe modulow ? Chcialbym zrobic cos takiego jak w Joomli, zeby moc miec dodatkowe proste moduly wyswietlane w odpowiednich miejscach na stronie. Znacie jakis latwy sposob ? Ten post edytował quality 23.03.2009, 15:26:43 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 40 Dołączył: 20.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też się nad tym zastanawiam i doszedłem do wniosku, że można to zrobić przy użyciu placeholderów i uzupełniania ich actionstackiem za pomocą plugina wywoływanego z routingiem, albo kontrolera głównego po którym pozostałe będą dziedziczyły. Co o tym myślisz?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 9 Dołączył: 13.02.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja poki co wstawialem je za pomoca view render do layoutu w odpowiedniej akcji. Jednak chcialbym zeby one byly oddzielone jakos od wartwy aplikacji. jak moduly to moduly.
Chociaz wlasnie zastanawialem sie czy nie bedzie lepsze to co napisales, ale jak dotad nie sprawdzalem tego rozwiazania. Moze opiszesz dokladniej jak to dziala ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 40 Dołączył: 20.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też sie zastanawiałem nad renderem, ale troche to dla mnie nielogiczne.
W takim skrócie na czym polega mój sposób : 1. Plugin CODE class Application_Controller_Plugin_Render extends Zend_Controller_Plugin_Abstract { public function routeStartup(Zend_Controller_Request_Abstract $request) { $actionstack = Zend_Controller_Action_HelperBroker::getStaticHelper('ActionStack'); $content = array( 0 => array('controller' => 'user', 'action' => 'index', 'module' => 'default', 'position' => 'userpanel'), ); foreach($content as $action) { $actionstack->actionToStack($action['action'], $action['controller'], $action['module'], array('position' => $action['position'])); } } } 2. Layout CODE placeholder('Zend_Layout')->userpanel ?> 3. Controller CODE function init() { $this->_helper->viewRenderer->setResponseSegment('userpanel'); } Dodatkowo pomiędzy akcjami przerzucam się przy pomocy $this->_forward(action) Co o tym myślisz? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 1 Dołączył: 25.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odświeżam ten temat bo nie chce śmiecić forum. Czy od ostatniego posta, ma ktoś jakiś dobry sposób aby umieszczać moduły na stronie ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 444 Pomógł: 79 Dołączył: 26.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sporo zalezy od budowy strony ale mysle ze sam framework nie stoi na przeszkodzie
np addModuleDirectory() + Error controller i dynamiczne menu -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 24 Dołączył: 9.08.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wstawianie bloków mam trochę ściągnięte z jakiejś strony, ma jeszcze kilka niedociągnięć i małą funkcjonalność ale po woli dopracuje ten kod
![]() na początek mamy tabelę z pozycjami bloków
następnie tabela z blokami
helper z katalogu 'library' który rysuje bloki z określonej pozycji
przykładowy mało dopracowany blok
wyświetlenie wszystkich bloków z pozycji 'Right' to co jest do poprawienia - przy każdym wywołaniu $this->drawBlock('pozycja'); skrypt pobiera dane z bazy - brak opcji wyświetlenia konkretnego bloku - będzie możliwość wyświetlenia bloku z czystym tekstem -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 18:09 |