![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam.
Chcę zrobić instalator, gdzie na początku będzie sprawdzał zmienna jeśli $zmienna = 1 instalator powie nam, że już zainstalowaliśmy skrypt, a jeśli $zmienna = 0 rozpocznie instalacje, i na końcu zmieni $zmienną na 1. I tutaj zaczyna się problem, bo przy zwykłym otwieraniu pliku przy pomocy funkcji fopen i fread nie idze przeczytać pliku php, gdyż niby jest on pusty ;/ Stąd moje pytanie, jak cos takiego podmienić? aby $zmienna = 0 zmienić na 1? bez zmiany reszty kodu?
Ten post edytował topor1988 23.03.2009, 12:49:27 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Nie nie nie nie, tędy droga,
Niech instalator sprawdza czy plik konfiguracyjny ma w sobie treści, jeżeli ma lub czy plik istnieje, jeżeli istnieje to leci zwyczajna strona, jeżeli nie istnieje to leci instalacja, wszystkie cms'y mają tak zrobione ![]() -------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Nie bardzo rozumiem. No ma sprawdzać czy ma treść, ale po instalacji treść ma się zmienić. I nie bardzo potrafię ją zmienić.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
A po co Ci treść w pliku konfiguracyjny przed instalacją, a po co Ci plik konfiguracyjny przed instalacją? Plik konfiguracyjny to parę zmiennych lub stałych z definicją do połączenia się z baza.
-------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
|
|
![]()
|
|
Bo instalator będzie tworzył tabelki w bazie i dodawał do nich zmienne, i jak raz się instalator odpali, to żeby potem nie można było 'normalnie' (bez edycji) go włączyć ponownie, żeby zmienna była zmieniona.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
fopen" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
fwrite" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual lub file_put_contents" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Jak już na siłę chcesz tak zrobić to możesz to zrobić za pomocą preg_matcha
np Kod $plik = dane/z/pliku; $szukamy = preg_match("/$zmienna.*?=.*?([0-9]+?)/is",$plik,$wynik); print_r($wynik); Coś takiego tylko nie wiem czy ta zmienna z dolarem przejdzie. Ten post edytował cojack 23.03.2009, 00:42:11 -------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
|
|
![]()
|
|
Jak już na siłę chcesz tak zrobić to możesz to zrobić za pomocą preg_matcha np Kod $plik = dane/z/pliku; $szukamy = preg_match("/$zmienna.*?=.*?([0-9]+?)/is",$plik,$wynik); print_r($wynik); Coś takiego tylko nie wiem czy ta zmienna z dolarem przejdzie. No to znajdzie, ale jak zamienić wartość zmiennej? |
|
|
![]()
|
|
a co chcesz, str_replace, preg_replace.
-------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Proszę o tag tematu.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 18:47 |