![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie. Kodowanie znaków mogę ustawić albo używając odpowiedniego nagłowka http albo tagiem meta.
Oczywiście pierwszy sposób jest lepszy, ale zastanawia mnie co się dzieje w sytuacji gdy serwer zgłasza stronę jako iso-8859-2 a tag meta utf-8? Który z tych dwóch ma pierwszeństwo? Jakim cudem zmiana kodowania w meta działa? Przecież, żeby je odczytać przeglądarka już musi otworzyć plik z jakimś kodowaniem - czy przeładowuje go w razie wykrycia innej strony kodowej w tagu meta? -------------------- "Dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i głupota ludzka. Co do tego pierwszego są jeszcze wątpliwości" - Albert Einstein
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
//Który z tych dwóch ma pierwszeństwo?
tak trudno sprawdzić ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 60 Pomógł: 0 Dołączył: 5.04.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie trudno, bo wiem że w teorii i moim Firefoxie i Safari ten pierwszy, ale chciałem zmobilizować czytających do pomocy i sprawdzenia na innych przeglądarkach
![]() Ten post edytował woocash 22.03.2009, 21:20:30 -------------------- "Dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i głupota ludzka. Co do tego pierwszego są jeszcze wątpliwości" - Albert Einstein
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 345 Pomógł: 3 Dołączył: 20.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nagłówek z serwera ma absolutne pierwszeństwo jeśli chodzi o kodowanie i nie może zostać nadpisany przez żadną deklarację w dokumencie.
Ten post edytował Kreton 27.05.2009, 16:59:24 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.06.2025 - 23:06 |