![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Piszę obecnie skrypt bazy produktów (dajmy na to komputerów, gdzie mamy monitory, laptopy, drukarki itp. itd.). Pojawia się problem / pytanie jak wykonać filtrowanie produktów (czyli pokazywanie produktów o określonych paramterach, np.: matryca, bateria, system operacyjny, procesor, producent itp.). Tabela produktu zawiera podstawowe dane (id, nazwa, cena, opis, zdjęcie, grupa_id, kategoria_id, podkategoria_id). Tabela parametrów zawiera: id, id_paramteru, id_produktu, wartosc_paramteru Tabela nazw paramterów zawiera id, nazwa Tabela nazw param. jest połączona z tabelą param. relacją jeden do wielu (jedna nazwa param. do wielu wartości param.) Tabela param. z tabelą produktów połączona jest relacją wiele do jednego (jeden produkt może mieć wiele paramterów) Pytanie: Jak teraz pobrać te produkty, które mają np. system operacyjny = Windows XP i producent = ASUS? Jest to dla mnie teraz zagadka i nie wiem jak ugryźć temat. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
join i where w zapytaniu sql .
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz podać przykładowe zapytanie?
Graficznie struktura tabeli wygląda tak: tabela nazwy_parametrow Kod +-------+---------------------+ | id | nazwa_paramteru | +-------+---------------------+ | 1 | system operacyjny | +-------+---------------------+ | 2 | producent | +-------+---------------------+ | 3 | procesor | +-------+---------------------+ | 4 | przekatna matrycy | +-------+---------------------+ tabela parametry (łączy wartosci paramterów z nazwami paramterow i przypisuje do konkretnego produktu) Kod +----------------+----------------+------------------------------+ | id_paramteru | id_produktu | wartosc_paramteru | +----------------+----------------+------------------------------+ | 1 | 20 | Windows XP | +----------------+----------------+------------------------------+ | 1 | 21 | Windows XP | +----------------+----------------+------------------------------+ | 1 | 22 | Windows Vista | +----------------+----------------+------------------------------+ | 1 | 23 | Windows XP | +----------------+----------------+------------------------------+ | 1 | 24 | Brak systemu | +----------------+----------------+------------------------------+ | 2 | 20 | Asus | +----------------+----------------+------------------------------+ | 2 | 21 | Acer | +----------------+----------------+------------------------------+ | 2 | 22 | Asus | +----------------+----------------+------------------------------+ | 2 | 23 | Asus | +----------------+----------------+------------------------------+ | 2 | 24 | Asus | +----------------+----------------+------------------------------+ I chcę pobrać produkty, które mają: (`id_paramteru`='1' AND `wartosc_paramteru`='Windows XP') AND (`id_paramteru`='2' AND `wartosc_paramteru`='Asus') Powinno zwrócić rekordy (produkty) o `id_produktu: 20 i 23. Oczywiście istnieje jeszcze tabela produkt, która ma ID i owo ID jest wpisane w tabeli `parametry` w polu `id_produktu` Ten post edytował starcode 22.03.2009, 21:46:10 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
no to to chyba by było tak:
zobacz czy działa ![]() |
|
|
![]()
|
|
no to to chyba by było tak:
zobacz czy działa ![]() Nie ma szans na działanie. W tym wypadku próbujesz pobrać rekord który zarazem id_paramteru ma równe 2 i jeden, a wartosc_paramteru jest zarazem równa Asus jak i Windows XP. OR tutaj nic nie zmiania, ponieważ zwrócone zostaną zarówno produkty z Windows XP i Acerem jak i z Windowsem Vista i Asusem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 7 Dołączył: 25.12.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale jest to rozwiązanie mało optymalne i wydajne. Ten post edytował Noddi 23.03.2009, 10:39:40 -------------------- "Yes, experience matters. No, one year repeated fifteen times does not count."
bartoszlugowski.com |
|
|
![]()
|
|
No fakt, za bardzo optymalne nie jest.
Być może jest jakieś lepsze wyjście, aby utworzyć filtr produktów? |
|
|
![]()
|
|
a nie zastanawiałeś się może nad rozbiciem tabeli na dwie?
tabela z systemami i tabela z firmą kompa ? wtedy sprawa była by prosta , dodatkowo była by jakaś segregacja a nie wszystko w 1 worku ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 7 Dołączył: 25.12.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Można zrobić też tak, myślę, że lepsze rozwiązanie:
-------------------- "Yes, experience matters. No, one year repeated fifteen times does not count."
bartoszlugowski.com |
|
|
![]()
|
|
a nie zastanawiałeś się może nad rozbiciem tabeli na dwie? tabela z systemami i tabela z firmą kompa ? wtedy sprawa była by prosta , dodatkowo była by jakaś segregacja a nie wszystko w 1 worku ![]() No własnie nie moge tak zrobic. Poniewaz paramterow moze byc bardzo duzo (jak pisałem, to nie beda tylko laptopy, ale i inne sprzety), wiec nie zawsze np. system operacyjny bedzie wlasciwym parametrem). Zreszta struktura bazy wowczas zbyt wplywa na ilosc danych przechowywanych w bazie (bo umozliwia mi zapisanie tylko tych paramterow, dla ktorych sa tabele). |
|
|
![]()
|
|
hmmm nie do końca chyba zrozumiałem ;P
przecież musisz z góry założyć czego będziesz szukać przez select. tak więc można by wypisać jakie parametry mogły by występować i do tego dać 1 tabele typu id_produktu, system, firma, inne wtedy jest wszystko na swoim miejscu a nie w 1 worku , dodatkowo bardzo łatwo robić zapytania ![]() |
|
|
![]()
|
|
Całość nie bedzie na tyle statyczna, aby tworzyc tabele pod konkretne wartosci.
To musi być bardzo skalowalne. Dodanie (uzupełnienie) danych w tych tabelach w ten sposob (przynajmniej w przypadku mojego projektu) moze / czy raczej jest bardzo problematyczne i nie wiem czy wogole sensownie wykonywalne. Oczywiscie zakladajac ze dane juz mamy w bazie - owszem, taka struktura jest bardzo wygodna. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 326 Pomógł: 121 Dołączył: 23.07.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprobuj cos w stylu
Ten post edytował ddiceman 23.03.2009, 13:47:19 |
|
|
![]()
|
|
W sumie zapytanie powyżej jest całkiem niezłe - trzeba przyznać.
Tylko niepotrzebnie było łączone z nazwami paramterów (być może ja niepotrzebnie wogóle o tym wspomniałem zagmatwując całą systuację). Pytanie teraz w jaki sposób połączyć to zapytanie, aby połaczyć to zapytanie nie z nazwami parametrów a z produktami:
Ale niestety nie działa? Co źle? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 326 Pomógł: 121 Dołączył: 23.07.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zeby nie laczyc nieaktywnych produktow, bo wtedy nie wyjdzie Ci to wyliczenie warunek i zeby zliczac tylko zlaczenia z aktywnymi warunek2 Ten post edytował ddiceman 23.03.2009, 17:40:28 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 3.07.2025 - 22:50 |