![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam strona opierajacą sie o silnik php-nuke i zrobiłem cała www na kompie i pozniej wrzuciłem mysqla i pliki na serwer i wszytko co jest wczytywane z mysqla nie posiada polskich znakow a jak było na kompie to miało. Co zrobic zeby znaki były?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 151 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jakiego kodowania (Content-type) uzywasz ?
-------------------- Wszystko ... co na świecie interesujące, bierze się z czyichś dziwacznych myśli [David Lynch]
Andrzej Lepper to Kretyn< |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ISO-8859-2 a kurde jak wrzuciłen na serwer to juz lipa:(
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 127 Pomógł: 0 Dołączył: 19.11.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co to znaczy wrzuciłem Mysql-a na serwer
![]() ![]() ![]() -------------------- Enceladus
Warsztat: bez warsztatu Aktua |
|
|
![]()
|
|
No to tak:
- Zrobiłem cała strone na php-nuke 7.1 (na localhoscie) - Wszedłem w phpmyadmin i wyeksportowałem cała baze do pliku - Nastepnie zzgrałem wszytsko na serwer i właczłem phpmyadmin na serwerku i wrzuciłem do bazey ten plik i wszystko działa tylko nie ma polskich znaków [php-nuke 7.1 ; Krasnal_serv] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 242 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2003 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na głównej stronie phpMyAdmin-a masz combo pt. Language, gdzie możesz wybrać odpowiednią stronę kodową znaków. Sęk w tym, że w domyślnym ustawieniu masz do wyboru tylko ...-utf-8.
Ja też szukam rozwiązania, jak można "podłączyć" do tego combo możliwość wyboru wyświetlania polskich znaków w iso-8859-2. Możliwość taka istnieje, ponieważ w katalogu "lang" występuje plik pt. "polish-iso-8859-2.inc.php". Wydaje mi się, że to jest problemem. Taka sama historia jest przy kodowaniu tabel i komórek tabel oraz przy "Systemie porównań dla połączenia MySQL" na głównej stronie phpMyAdmin-a. Może ktoś bardziej doświadczony pomoże... -------------------- www.mpps.pl
park maszynowy: apache 2.2.22 | php 5.4.0 | MySQL 5.0.10 | phpMyAdmin 3.5.0 | notepad ++ | pilsner urquell |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2002 Skąd: London Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no wlasnie, bardzo mnie ciekawi rozwiazanie tego problemu. Na przyklad ja posiadam baze danych stworzona w mysql 4.0 i wykonalem jej zrzut. po wczytaniu bazy do mysql 4.1 posypaly sie wsyztskie polskie znaki. moze ktos z was spotkal sie z tym problemem i jakos go rozwiazal. podobna sytuacja ma miejsce przy eksporcie mysql 4.1 do mysql 4.0 lub niznsze. kto wie jakie strony kodowe ustawiac zeby bylo ok? na mysq4.1 mam ustawione latin2, a na mysql 4.0 mam utf8.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:59 |