![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 6 Dołączył: 14.02.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam muszę pobrać dane z 2 tablic (zakupy i platnosci) aby stworzyć tzw księgę przychodów i rozchodów.
Z artów w necie napisałem takie 2 polecenia:
gdzie ani 1 ani 2 nie zwraca mi rekordów w sortowaniu : $od = przesłane metodą post np 2009-03-01 $do = przesłane metodą post np 2009-03-31 Czyli pobiera mi rekordy z 2 tablic między tymi datami. Oczywiście wyżej w kodzie mam $od = $_POST['od']; żeby nie było nieporozumień ![]() Czy da sięto jakoś poprawnie skonstruować ? Ten post edytował RubiX 22.03.2009, 19:11:43 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 7 Dołączył: 25.12.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
edit: Czy któraś z tabel zawiera jakiś klucz obcy drugiej tabeli? Ten post edytował Noddi 22.03.2009, 19:54:24 -------------------- "Yes, experience matters. No, one year repeated fifteen times does not count."
bartoszlugowski.com |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 162 Pomógł: 6 Dołączył: 14.02.2007 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hm mozesz mi to troche wytlumaczyc ? był bym wdzięczny ![]() platnosci p_id | p_nazwa | p_data | zakupy z_id | z_nazwa | z_data | Uprościłem te 2 tabele do tych pól które potrzebuje w select no i musiał bym mieć SELECT * ponieważ muszę pobrać wszystkie dane z obydwu tabel Zrobiłem takie cos:
ale nadal nie działa Ten post edytował RubiX 22.03.2009, 19:59:47 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 7 Dołączył: 25.12.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dane pobiera z dwóch tabel: "zakupy AS z, platnosci AS p". SQL Alias SQL BETWEEN Operator -------------------- "Yes, experience matters. No, one year repeated fifteen times does not count."
bartoszlugowski.com |
|
|
![]()
|
|
Noi mam takie cos:
no i to niedziała nic niepokazuje a powiedz mi jak moge to teraz posortowac aby dac do zmiennych np skad mam wiedziec czy aktualnie rekord pobierany jest z zakupy czy z platnosci czy moge zrobic tak:
Wiadomo że jak niepobierze z zakupy tego id to else pobiera z platnosci -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie używaj aliasów w nazwach zmiennych kiedy chcesz je wyświetlić z tablicy, alias był wykorzystywany tylko w zapytaniu do bazy. Pozdrawiam. edit: Jeżeli te tabele nie są w żadnej relacji(a z tego co piszesz to nie) to lepiej, rozbić to na 2 zapytania do bazy danych:
Ten post edytował Noddi 22.03.2009, 20:43:07 -------------------- "Yes, experience matters. No, one year repeated fifteen times does not count."
bartoszlugowski.com |
|
|
![]()
|
|
ok wielkie dzięki już mi wyszukuje tylko teraz powiedz mi jak mogę rozpoznać czy aktualny rekord pobierany jest z tabeli zakupy czy z tabeli platnosci ? da sie to jakos zrobic ?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Rozbij to jedno zapytanie na dwa tak jak w zedytowanym przeze mnie poście wyżej. Nie ma sensu pobieranie danych z dwóch tabel jednym zapytaniem, jeżeli nie są one w żadnej relacji ze sobą, wprowadza się tylko chaos.
-------------------- "Yes, experience matters. No, one year repeated fifteen times does not count."
bartoszlugowski.com |
|
|
![]()
|
|
Ok jakoś poradziłem z mieszaniem dzięki za pomoc
![]() Ten post edytował RubiX 22.03.2009, 22:06:31 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 06:07 |