![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem co robię źle
![]() Klasa Polaczenie:
Klasa Ksiazka:
Nic nie jest zwracane, co robię źle ? Ten post edytował abcd 22.03.2009, 16:47:00 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 6 Dołączył: 21.03.2009 Skąd: Obecny :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem co robię źle ![]() Klasa Polaczenie:
Klasa Ksiazka:
Nic nie jest zwracane, co robię źle ? Na moje oko to nie ma prawa działąć ponieważ robisz coś co można nazwać "sztywnym łączem do bazy danych" co wogule takie nie przypomina. Sprubuj coś takiego: (piszę od reki więc mogę zrobić literówe) CODE /*Klasa obsługi połączenia.*/ class klasa{ public function __construct(){ $Baza="localhost"; //przykłądowo. } public function query($sql){ //metoda do wykonania zapytania $polaczenie=mysql_connect($Baza,"user","password")or die("Nie mogę się połączyć ![]() mysql_select_db("baza",$polaczenie)or die("nie mam takiej bazy ![]() $Wynik=mysql_query($sql, $polaczenie) or die("Wystąpił błąd ".mysql_error()); //funkcja mysql_error() zwraca komunikat w razie błędu. mysql_close($polaczenie); //Pamiętaj o zamykaniu połączenia ! silnik robi to automatycznie tylko jeżeli jest tak skonfigurowany , jeżeli nie kożystasz z CGI to możesz zrobić przepełnienie !. return($Wynik); // no i zwrot wyników . } //koniec metody query. }// koniec klasy/ Wywołąnie takiej metody możesz zrobić np tak: CODE $Polaczenie= new klasa(); //deklaracja zmiennej obiektowej $Wynik=$Polaczenie->query("SELECT * FROM `Tabela`"); // Tu wykoanie zapytania whille($W=mysql_fetch_array($Wynik)){ //pętla foreach($W as $Klucz=>$Wartość){ // chyba nie muszę tłumaczyć. echo("Twoj klucz to :$Klucz, a wartość to: $Wartość <br />\n"); } } mam nadzieje, że o to chodziło. Pozdro. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 22.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale jak robię inne zapytania to mi działa, a tylko w przypadku num_rows są kłopoty.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 6 Dołączył: 21.03.2009 Skąd: Obecny :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem co robię źle ![]() Klasa Polaczenie:
Klasa Ksiazka:
Nic nie jest zwracane, co robię źle ? Odp: Więc sprobuj zamiast zapytania "SELECT * FROM `ksiazki` WHERE `tytul`="jjj"; użyć zapytania: "SELECT COUNT(*) FROM `ksiazki` WHERE `Tytul`="jjj". wtedy nie zwruci ci tablicy książek ale wartość jaką ta bablica posiada. np jeżeli będziesz miał 10 książek to zwróci ci liczbę 10. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:12 |