![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 11 Dołączył: 17.12.2008 Skąd: LU Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam problem poniewaz chce zeby sprawdzalo po kolei kazde pole czy zostalo wypelnione zanim wysle formularz i tak oto chce zeby najpierw sprawdzalo czy wszystkie zostaly wypelnione, nastepnie chce kazde po kolei sprawdzic czy jest wypelnione a jak nie to zeby wyswietlalo "pole imie i nazwisko nie jest wypelnione", ale jak zrobilem w taki sposob jak ponizej to jak nieuzupelnie jakiegos pola to wyskakuje ze wszystkie nieuzupelnione ;/ dzialalo mi to przy 2 polach a przy 3 i wiecej juz nie chce
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakoś dziwnie to sprawdzasz, może spróbuj z empty() lub strlen()
![]() -------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
"to pomoc zawsze będzie gestem pięknym, zaliczana do tych teraz rzadko spotykanych..." |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 11 Dołączył: 17.12.2008 Skąd: LU Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w jakiej książcę pamietam była funkcja która sprawdzała całą tablice post i porównywała za pomocą while z kluczem
zamiast < dawaj <= lub po prostu ==, bo nie sądzę pustka była mniejsza od pustki - jak jest pusta to pusta -------------------- Sklep
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
w jakiej książcę pamietam była funkcja która sprawdzała całą tablice post i porównywała za pomocą while z kluczem zamiast < dawaj <= lub po prostu ==, bo nie sądzę pustka była mniejsza od pustki - jak jest pusta to pusta ksiazka chyba to byla PHP5, Apache i MySQL. Od podstaw .. ale calej jeszcze nie przejrzalem, bo ma chyba z 800 stron ;D zatem moglem cos przeoczyc zwlaszcza ze mam ja od 2 dni ;-)) i jestem poczatkujacy... jeszcze jedno.. empty() - sprawdza czy np zmienna nie jest pusta a strlen() - sprawdza dlugosc zmiennej? czyli ze np jakbym zadeklarowal sobie ze np.
to mi zwroci false jesli bedzie mniejsze i nie wykona polecenia zadeklarowanego w warunku? tak to dziala? dobrze mysle? ![]() |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 178 Pomógł: 51 Dołączył: 7.01.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Źle myślisz. If, nie da ci false. Strlen da ci false jak $zmienna = '';. Ale w tym wypadku osiagniesz zamierzony efekt.
U ciebie: jak strlen zwróci wynik mniejszy lub równy 2, wykonaj to co następuje {...} Można też ewentualnie dać:
-------------------- Sklep
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 415 Pomógł: 46 Dołączył: 26.05.2007 Skąd: Sandomierz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
U ciebie: jak strlen zwróci wynik mniejszy lub równy 2, wykonaj to co następuje {...} większy lub równy o.O' -------------------- Grzegorz 'Decha' Polek »
º http://grzegorzpolek.com º http://www.facebook.com/grzegorz.polek º http://www.lastfm.pl/user/Dechaa ![]() |
|
|
![]()
|
|
Źle myślisz. If, nie da ci false. Strlen da ci false jak $zmienna = '';. Ale w tym wypadku osiagniesz zamierzony efekt. U ciebie: jak strlen zwróci wynik mniejszy lub równy 2, wykonaj to co następuje {...} Można też ewentualnie dać:
tzn mniej wiecej o to pytalem tylko sie zle wyrazilem ![]() ![]() a jeszcze jedno pytanie czy moge podac kilka argumentow zeby mi sprawdzalo na raz np: strlen($pierwszazmienna, $drugazmienna, $trzeciazmienna)>=1 (to samo w przypadku empty() ) bo cos w ten sposob nie dziala ;/ jakich operatorow uzyc: srednik, przecinek, a moze && z gory dzieki za wskazowki i zapodam caly kod do oceny jak juz wyjdzie ![]() ![]() Ten post edytował lnn 22.03.2009, 16:27:21 |
|
|
![]()
|
|
czy za pomoca strl() oraz empty() mozna sprawdzac kilka zmiennych??
a jesli tak to w jakiej postaci zapisywac czy srednik, przecinek czy moze && a moze jakos inaczej? bo cos mi nie smiga ![]() do tej pory robilem cos takiego: if (strlen($zmienna)>=2 && strlen($zmienna2)>=2) {} ale moze da sie to jakos uproscic?
Powód edycji: [erix] połączyłem wątki
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
ale moze da sie to jakos uproscic? Nie. Ale ja ci mogę uprościć wszystkie odpowiedzi które możliwie pojawią się w tym temacie. http://pl.php.net/empty Wszystko pisze co chcesz wiedziec. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
kurde, no wlasnie czytalem manuala i sie zastanawialem czy jest mozliwe sprawdzenie kilku na raz
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo dziś używa się na szeroką skalę tablic - zmienne trzymaj w tablicy, wtedy możesz wykonać daną funkcję na wszystkich elementach tablicy, na części tablicy lub elementach spełniających określone kryteria.
|
|
|
![]()
|
|
Bo dziś używa się na szeroką skalę tablic - zmienne trzymaj w tablicy, wtedy możesz wykonać daną funkcję na wszystkich elementach tablicy, na części tablicy lub elementach spełniających określone kryteria. ok poczytam o tym bo jestem poczatkujacy ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 449 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie, w tej funkcji nie możesz podać tak argumentów.
Musisz pisać strlen($zm1) > 1) || strlen($zm2) > 1 itd. -------------------- 9242594 - zaczynasz? jak mogę, to pomogę :D /podstawowa znajomość php :P /
"to pomoc zawsze będzie gestem pięknym, zaliczana do tych teraz rzadko spotykanych..." |
|
|
![]()
|
|
zrobilem cos takiego i poki cos dziala, chcialbym jeszcze dodac walidacje mejla i nr tel
![]()
Ten post edytował lnn 22.03.2009, 19:01:42 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 415 Pomógł: 46 Dołączył: 26.05.2007 Skąd: Sandomierz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A po co piszesz to samo w dwóch tematach? To nazywa się cross-posting ... =s
-------------------- Grzegorz 'Decha' Polek »
º http://grzegorzpolek.com º http://www.facebook.com/grzegorz.polek º http://www.lastfm.pl/user/Dechaa ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Żeby sprawdzić parę zmiennych trzeba wiedzieć co się chce uzyskać.
Czyli: && - koniunkcja, i || - alternatywa, lub np if($a>2 && $b<3 && ... itd itp) I czasami nie warto używać empty czy isset, ponieważ się psują, wystarczy czasami rzucić okiem na bugliste z php.net i od razu widzimy że lepiej sprawdzać to w sposób if($a == '')... tarata ![]() -------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 08:26 |