![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-lukasamd- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
robię sobie obecnie download, i nie wiem jak rozwiązać pewien problem. Mam 2 tabele: - download_kategorie - download_pliki Elementem wspólnym jest w tabelach odpowiednio kategoria_id i plik_kategoria. Chcę sobie zrobić coś takiego: ![]() Nie ma niby problemu, ale czy da się to zrobić, wykonując 2 zapytania do bazy? Normalnie operacja powinna wyglądać tak. 1. Zapytanie do bazy -> kategorie 2. Pętla while - zapytanie do bazy -> pliki z tej kategorii - pętla while -> wyświetlanie plików 3. Koniec Powiedzmy że chcę zrobić tak, aby wewnątrz pierwszej while nie robić już zapytania - nie przepadam za takimi konstrukcjami (co jeżeli będzie 1000 kategorii?). Da się wykonać takie 2 zapytania, aby potem można było pliki uporządkować do odpowiedniej kategorii? PS: Sorki za nie ten dział! Chyba się zagapiłem. Proszę moderatora o przeniesienie. Ten post edytował erix 24.03.2009, 21:37:05
Powód edycji: [erix] przeniosłem
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 897 Pomógł: 40 Dołączył: 16.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę, że dałbyś radę wytłumaczyć problem bez tych obrazków
![]() -------------------- how many SEO experts does it take to change a light bulb,lightbulb,light,bulb,lamp,lighting,switch,sex,xxx
5-Reasons-why-you-should-NEVER-fix-a-computer-for-free |
|
|
-lukasamd- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wiem co to jest join, ale jakoś nie widzę możliwości, aby pobrać kategorie, a do każdej z nich odpowiednie pliki.
W wypadku 1 kategoria i pliki z niej byłoby tak:
gdzie X to kategoria. Ale mi chodzi o połaczenie takiego zapytania, z pobraniem WSZYSTKICH kategorii (a co za tym idzie, wszystkich plików). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. nie dołączaj pliku do kategorii, a kategorię do pliku
2. wywal where 3. po takim zapytaniu w php:
-------------------- MDX.PL
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 11:43 |