![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 3 Dołączył: 20.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam następujący problem. Tworze serwis, w którym będzie można złożyć zamówienie na usługę, tą usługę użytkownicy będą zamiawiać wiele razy tylko w różnych terminach. Pytanie jest następujące: W jaki sposób rozwiązać problem żeby użytkownik i ja miał dowód na to, że zamówił usługę? Ważne jest to, że bądą zamawiać tą usługę w różnych terminach i chcę się zabezpieczyć przed tym, że użytkownik oświadczy mi, że on tej usługi nie zamówił w danym terminie. 1. Wysyłanie na maila powiadomienia jest chyba słabym pomysłem, bo użytkownik zawsze może go skasować i powiedzieć, że nic nie dostał. 2. Jedyne, co mi przyszło do głowy to wysyłanie jakiś małych paczek z danymi zamówienia (oczywiście zaszyfrowany) na jakiś serwis, który ma odpowiednią renomę i podaje kiedy został plik wysłany. Serwis musiałby również numerować kolejno pliki tak, aby była widoczą dziura w numeracji gdybym ja albo użytkownik usunął plik. Zna ktoś może taki serwis albo ma lepszą propozycje? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
przy zamówieniu zapisuj do bazy ip, czas i dane usera , a potem inforój go że posiadasz logi z zamówienia
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 3 Dołączył: 20.11.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest już zaimplementowane. Tylko, że to jest niewystarczające zabezpieczenie, bo często będzie tak, że użytkownik od razu złoży zamówienie na usługę w kilku terminach i nie zabezpieczy mnie to przed tekstem: "Zamówienie na usługę złożyłem na 21, 26 i 30 marca, a na 24 sam Pan mi dopisał w tym swoim systemie...".
Usługa nie jest tyle warta, aby biegać z logami na policję albo do prokuratury. Szukam jakiegoś skutecznego zabezpieczenia przed oszustwami, aby ani admini ani użytkownicy nie mogli kombinować. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
umowa o dzieło/zlecenie
![]() |
|
|
![]()
|
|
Tutaj chodzi o składanie zamówienia przez internet bez biegania do firmy i podpisywania dokumentów.
Ten post edytował Zigi 21.03.2009, 14:35:40 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 02:46 |