![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witajcie,
mam do stworzenia projekt bazy danych pojazdy POwiedzcie czy dobrze robie, ewentualnie podajcie przykład, pomysł itp Chodzi mi tylko o samą koncepcję, tzn czy takie tabele mogą być, czy jakieś inne, bo wydaje mi się że do takich tabel nie zrobie żadnych relacji bo co powiązać z czym? aha jeszcze jedno pytanie, czy w poszczególnych tabelach mogą (czy zalecane jest) pojawiac sie te same rekordy? Nie przedstawiłem kluczy głownych w tych tabelach CREATE TABLE pojazdy( id INT NOT NULL AUTO_INCREMENT, kolor CHAR(20), marka CHAR(30), stan BOOL, PRIMARY KEY(id) ); CREATE TABLE osobowe( id INT NOT NULL AUTO_INCREMENT, numer_rej VARCHAR(9), iloosobowe INT, moc_max INT, predkosc INT ); CREATE TABLE ciezarowe( id INT NOT NULL AUTO_INCREMENT, numer_rej VARCHAR(9), ladownosc INT, ); ---------------------------- CREATE TABLE jednoslady( id INT NOT NULL AUTO_INCREMENT, cena FLOAT, predkosc FLOAT ); CREATE TABLE motory( id INT NOT NULL AUTO_INCREMENT, numer_rej VARCHAR(9), predkosc FLOAT ); ---------------------------- CREATE TABLE auta_wyscigowe( id INT NOT NULL AUTO_INCREMENT, predkosc FLOAT, przyspieszenie FLOAT, moc_max INT, marka CHAR, ) CREATE TABLE formula( id INT NOT NULL AUTO_INCREMENT, marka VARCHAR(30), poj_silnika INT. predkosc FLOAT ); CREATE TABLE gokarty( id INT NOT NULL AUTO_INCREMENT, marka VARCHAR(30), ); |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Dobrze że zadałeś pytanie o powtarzających się rekordach.
Aby rekordy się nie powtarzały tworzy się relacje np. Masz tabel; pojazdy( id INT NOT NULL AUTO_INCREMENT, kolor CHAR(20), marka CHAR(30), stan BOOL, PRIMARY KEY(id) ); W tej tabeli można by stworzyć tabele do relacji i moim zdaniem wyglądały by tak: Tabela marka id_marki INT marka CHAR(30) Tabela kolor id_kolor INT kolor CHAR(30) Po zdefiniowaniu tych tabel należy przygotować tabelę pojazdy. W polach tej tabeli będą inne wartości. id INT NOT NULL AUTO_INCREMENT, id_kolor INT, id_marki INT(30), stan BOOL, PRIMARY KEY(id) ); Polega to na tym że w tabelach które proponuję utworzyć definiujesz kolory i marki. Każda teka definicja ma swoje id czyli identyfikator i kiedy dodajpojazd to tak naprawdę nie dodajesz danych tylko identyfikatory Id. i po Id możesz znaleźć markę czy kolor. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 05:00 |