![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie mam pomysłu jak mógłbym wykonać "scalenie" kilku wiadomości w jedną...
Obecnie odczytuję wiadomości z bazy na zasadzie: Kod stefan stefan stefan ola ola stefan zuzia Chciałbym to jakoś pogrupować, gmail robi to tak: Kod stefan (3) ola (2) stefan zuzia Mógłby ktoś dać jakieś światło jak można uzyskać taki efekt? -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie mam z tym problem, obecnie zapytanie wygląda tak:
dodaję GROUP BY :
Jednak mam wrażenie że nie tak to powinno być... -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A gdzie masz count? Jeśli chcesz policzyć wszystkie wiadomości, to nie dorzucaj LIMIT.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Limit to sposób na stronicowanie.
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
No ja rozumiem, że na stronicowanie, ale w ten sposób nie policzysz wszystkich wiadomości.
![]() Policzy Ci tylko ilość wiadomości w tych kategoriach na bieżącej stronie, a nie o to chyba Ci chodzi. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
nie masz liczenia za pomocą COUNT, jak już było wspomniane. dodaj je.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
ok, dodałem jendak teraz w ogóle nie uzyskuje rekordów...
kurde ale sobie to skomplikowałem... Przepiszę to od poczatku w elu obadania błędu... Ten post edytował !*! 20.03.2009, 21:36:09 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
A czytałeś, co to jest count w MySQL? Podstawy.
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
patrzyłeś w ogóle do manuala? chyba nie... COUNT
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najpierw musisz zliczyć ilosć mail'i dla każdego uzytkownika bez LIMIT'ów , i pobrać tylko id uzytkownika(czy tam login, po tym po czym grupujesz) i stworzyć tabliće w postaci :
Kod $tablica[login] = $ilosc; nastepne zapytanie to tylko pobranie z distinct i limitem, i przy wyświetlaniu dajesz :
coś w tym stylu .... . Ten post edytował melkorm 20.03.2009, 21:42:26 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[ot]
mamy tutaj przykład na to, że forum zabija kreatywność. zamiast poszperać trochę, poczytać o możliwościach DBMS to od razu pisze się na forum tłumacząc, że jest się początkującym. i to nie tylko chodzi o tego użytkownika bo już dawno to zaobserwowałem. !*! fajna ksywa:P -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[ot]
Dlatego staram się wyjasniać w miarę swojej wiedzy , a nie pisać gotowców - zawsze czegoś ja moge się nauczyć (jeżeli ktoś poda inną mozliwość, lub poprawi moje błędy) , a także użytkownik sam pisząc kod i łapiąc idee ![]() [/ot] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
przyznam że nie rozumiem ...
zliczenie:
$wynik['ilewiadomosci']; - daje Nam przykladowo 104 wiadomości
wyświetla mi 5 osób od których były wiadomości... Ok, ale jak to zrobić aby uzyskać taki efekt jaki opisałem w pierwszym poście? Ten post edytował !*! 21.03.2009, 01:35:44 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Wywal LIMIT, gdyż obecnie ograniczasz zliczanie do rekordów wg bieżącej strony.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:22 |