![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 16.08.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dostałem dzisiaj maila z ofertą kupna oprogramowania OEM (np. Photoshop 7 - 59,95$), podpaliłem się trochę bo ceny są naprawdę atrakcyjne ale...
wszedłem na stronkę przyjrzałem się bliżej i coś mi się wydaje że jest to próba wyłudzenia numerów kart kredytowych, a co wy o tym sądzicie? http://o-e-m.biz |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 315 Pomógł: 1 Dołączył: 6.08.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możliwe że masz racje bo nawet bezpiecznego połączenia nie ma (chodzi mi o SSL(chyba)). Od teraz zaczne uważać na takie strony.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Cytat All the software is OEM- Meaning that you don't get the box and the manual with your software. All you will receive is the actual software and your unique registration code. OEM jest to oprogramowanie sprzeadwane wraz z innym produktem jako jako jego wyposarzenie.
Dlatego np. KOmputronik mógł sprzedaawać WindowsaOEM + myszka za chyba 300 zł sprzeadz oprogramowania OEM bez produktu, dla ktorego zostalo przygotowane jest nielegalna. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2002 Skąd: Sanok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na pierwszy rzut oka strona wydaje się profesjonalna, ładnie wykonana, ciekawy adres, gdyby była nielegalna, gdyby kradli numery to pewnie długo by nie podziałała, poczekajcie kilka dni to zobaczycie...
A ceny są do prawdy rewelacyjne... -------------------- co chciałes tu znalezc ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 16.08.2003 Skąd: Polska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do oprogramowania OEM to myslę że jego idea jest nam wszystkim dobrze znana... rozumiem Scanner że serwis http://o-e-m.biz twoich podejrzeń nie wzbudza i spokojnie byś złożył zamówienie (płacąc kartą)?
Co do cen (hurtowych) w Komputroniku: Win98 OEM - 420,00 zł WinXP Prof. OEM - 647,00 zł Photoshop 7 OEM - nie występuje dostępny jest jedynie upgrade, na stronie Adobe oem'a też nie spotkałem... znaków zapytania odnośnie http://o-e-m.biz pozostaje wiecej np. brak adresu, domena na kogoś w Chinach, że o SSL o którym wspomniał s_w_ir nie wspomnę... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na tej stornie ceny są za niskie jak na OEM...
polecam lekturę whois tej strony...nie ma żadnych danych o właścicielu IP, są tylko dane o providerze - więc to tak jakbym ja w swoim domku ustawił serwerek...a i łacze wygląda na genialne... dla tych nie wiedzą gdzie znaleźć whois: http://www.underground.org.pl/modules.php?...tTools&file=net |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://home.pl/register/whois?q=o-e-m.biz
A czy to, ze w WHOIS mojej domeny nie ma moich danych adresowych to znaczy że jestem oszustem? [-X Dane adresowe w WHOIS wyswietlane sa tylko jezeli jest to firma. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spenalzo z całym szacunkiem ale jeśli to rzeczywiscie jest jakaś firma to musi korzystać z jakiegoś łącza...te łacze musi być wpiasane do bazy whois...a tu mamy pusty wpis, który nic nie mówi...już samo to jest podejrzane...
BTW -> mój serwer domowy w whois ma wpisane dane firmy w której robię ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() OT: Spenalzo wiem, że mnie nie znosisz ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2003 Skąd: Lublin city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Dane adresowe w WHOIS wyswietlane sa tylko jezeli jest to firma.
Nie jest to zasada...ostatnio zarejestrowalem sobie domene na osobe prywatna, WHOIS podaje wszystkie dane na talerzu ![]() -------------------- (none)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Cytat rozumiem Scanner że serwis http://o-e-m.biz twoich podejrzeń nie wzbudza i spokojnie byś złożył zamówienie (płacąc kartą)? Przeczytaj jeszcze raz moja wypowiedz - zwłaszcza ostatnie zdanie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
brasil_pl a mógłbyś przytoczyć treść tego @ z ofertą
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ehh nie rozumiesz pewnej rzeczy - choćbyś wydał i 1000 zł na program w wersji OEM to jego licencje możesz sobie jako papier toaletowy wykorzystać - program w wersji OEM jest legalny tylko i wyłącznie na komputerze z zamontowanym sprzętem z którym go kupiłeś !!!
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Spenalzo to było do mnie
![]() Bo jeśli tak do ja bardzo dobrze o tym wiem... np. do Windows'a OEM musisz dokupić rzecz typu procesor, pamięć, dysk twardy lub płyta główna...a np. do Nero Burning ROM wystarczy listwa IDE za 2 zł, nagrywarka lub coś co jest potrzebne do procesu nagrywania... ogólnie to jest jedna zasada - możesz dany program kupić z jakaś częścią o ile ta część sprawia, że program może chodzić a bez nie by nie mógł...ale nie zawsze to się sprawdza... |
|
|
![]()
|
|
Cytat ogólnie to jest jedna zasada - możesz dany program kupić z jakaś częścią o ile ta część sprawia, że program może chodzić a bez nie by nie mógł...ale nie zawsze to się sprawdza...
Ke? Nie rozumiem... Kupujesz powiedzmy karte grafiki, dostajesz np. gierke X. Karta CI sie zepsula. wiec kupujesz nowa - gra X jest w tym momencie NIELEGALNA. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Przepraszam spenalzo...nie dokąłdnie powiedziałem...tj. nei dokończyłem postu a mi wysłało...
Zasada jest taka jak powiedziałęm ale to nie dotyczy wszystkich programów i każda firma ogłasza własne listy do czego można dokupić wersję OEM oprogramowania... Gry w to nie wchodzą ale np. Windows, oprogramowanie użytkowe takie jak do nagrywarek, dvd, itp...dokładnie nie znam listy co i jak...trzeba zawsze sprawdzać w umowie licencyjnej jak to jest... Masz rację pisząc o tym, ze ta licencja jest tylko na sprzęt z zainstalowaną częśćia z którym kupiono oprogramowanie... |
|
|
![]()
|
|
Bredzisz.
Zdecyduj sie w końcu i nie zwalaj winy na phpbb. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Skończyłem dyskusję...
Chciałem być kulturalny...ale cóż.......... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 13.05.2002 Skąd: Sanok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z oemami jest też tak, miałem kiedys program do nagrywarki, do starej LG. Był tak zabespieczony ze działał tylko pod nagrywarkami marki LG i z tą samą prędkością nagrywania. Tak samo do strej płyty Gł A-open miałem program antyuwirusowy a teraz pod abitem mi juz nie działa ....
-------------------- co chciałes tu znalezc ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 2 Dołączył: 19.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam ...
ale bzdury pociskacie ... z oem to jest tak: jezeli kupujesz myszke + windows oem to gdy wywalisz myszke musisz wywalic windows ... a nie tak jak pisal: Cytat do Windows'a OEM musisz dokupić rzecz typu procesor, pamięć, dysk twardy lub płyta główna
co za bzdura ... nie dokupujesz do windowsa ... dostajesz windowsa z czescia komputerowa !! i to wszystko ... prosta sprawa cya -------------------- Computer games don't affect kids; I mean if <span style="font-weight: bold;">Pac Man</span> affected us as kids,we would all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat jezeli kupujesz myszke + windows oem O tym mówiłem:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=9519 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=9518 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 01:53 |