![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, dany jest kod:
Kod <?php $file = $HTTP_POST_FILES["plik"]["tmp_name"]; $zapisz_jako = $HTTP_POST_FILES["plik"]["name"]; if (!copy($file, $zapisz_jako)) { print ("Kopiowanie pliku nie powiodło się...<br>\n"); } print "<BR>Nazwa pliku: ".$HTTP_POST_FILES["plik"]["name"]; print "<BR>Rozmiar pliku: ".$HTTP_POST_FILES["plik"]["size"]; print "<BR>tymczasowo: ".$HTTP_POST_FILES["plik"]["tmp_name"]; print "<BR>Typ przesłanego pliku: ".$HTTP_POST_FILES["plik"]["type"]; ?> 1. jak mam przerobic dany kod aby mozna bylo wysylac na serwer jedynie rozszerzenie JPG? 2. Co mam jeszcze dodac aby mozna bylo wysylac pliki do wskazanego miejsca na serwerze, teraz upload'uje pliki do tego katalogu gdzie jest dany skrypt. Z gory dziekuje za odpowiedzi! ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
1. sprawdzaj czy mime type jest jpeg
2. move_uploaded_file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual Ten post edytował Spawnm 19.03.2009, 14:13:55 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
piszac cos takiego"
Kod move_uploaded_file ( $file , upload/$file); wyskakuje mi blad :/ Cytat Warning: Division by zero in C:\Program Files (x86)\WebServ\httpd\plik.php on line 5 Warning: move_uploaded_file() [function.move-uploaded-file]: Unable to move 'C:\Program Files (x86)\WebServ\temp\file-uploads\php92B3.tmp' to '' in C:\Program Files (x86)\WebServ\httpd\plik.php on line 5 A jesli chodzi o te mime, to mozna jakos jasniej? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
...
nie:upload/$file a:"upload/$file" no patrz co piszesz -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Ten sam blad sie pokazuje...
w PHP dopiero raczkuje... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
dalej masz:
Division by zero in ? Pokaz poprawke co zrobiles -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Kod <?php $file = $HTTP_POST_FILES["plik"]["tmp_name"]; $zapisz_jako = $HTTP_POST_FILES["plik"]["name"]; move_uploaded_file ( $file , "upload/$file"); if (!copy($file, $zapisz_jako)) { print ("Kopiowanie pliku nie powiodło się...<br>\n"); } print "<BR>Nazwa pliku: ".$HTTP_POST_FILES["plik"]["name"]; print "<BR>Rozmiar pliku: ".$HTTP_POST_FILES["plik"]["size"]; print "<BR>tymczasowo: ".$HTTP_POST_FILES["plik"]["tmp_name"]; print "<BR>Typ przesłanego pliku: ".$HTTP_POST_FILES["plik"]["type"]; ?> <br> <br> <a href="formularz.php">Wstecz</a> Przerobilbys mi ten kod aby dzialal mi tak jak powinien z tymi rzeczami o ktore prosilem? To z 3 linijki kodu, a problem sie mi rozwiaze ![]() jak juz w spomnialem w PHP dopiero co raczkuje... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
nie powinno być:
![]() |
|
|
![]()
|
|
Heh racja Spawnm, gapa ze mnie. Plik wgrywa do okreslonego katalogu lecz, dalej wyskakuje blad i przy tych warunkach ktore sa podane wyswietla ze plik nie zostal wgrany.
Jak to zmienic? :/ Dla ulatwienia dodam rowniez plik formularz, a wiec caly skrypt wyglada tak: formularz.php -> plik.php Kod <?php $file = $HTTP_POST_FILES["plik"]["tmp_name"]; $zapisz_jako = $HTTP_POST_FILES["plik"]["name"]; move_uploaded_file ( $file , "upload/$zapisz_jako"); if (!copy($file, $zapisz_jako)) { print ("Kopiowanie pliku nie powiodlo sie...<br>\n"); } print "<BR>Nazwa pliku: ".$HTTP_POST_FILES["plik"]["name"]; print "<BR>Rozmiar pliku: ".$HTTP_POST_FILES["plik"]["size"]; print "<BR>tymczasowo: ".$HTTP_POST_FILES["plik"]["tmp_name"]; print "<BR>Typ przeslanego pliku: ".$HTTP_POST_FILES["plik"]["type"]; ?> <br> <br> <a href="formularz.php">Wstecz</a> Bardzo prosze o popawienie kodu tak aby nie wyskakiwaly bledy ![]() I jezeli to mozliwe obsluzenie mime, aby mozna bylo uploadowac jedynie pliki z rozszerzeniem jpg... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 53 Dołączył: 18.09.2007 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A manual??
Oczekujesz czegoś a pewnie nawet nie poczytałeś. Przejrzyj to i przykłady. Może wyciągniesz jakieś wniski http://pl.php.net/manual/pl/features.file-upload.php W linku od Spawnm też pod definicją funkcji masz przykłady Ten post edytował artur_dziocha 19.03.2009, 18:19:04 |
|
|
![]()
|
|
z angielskim u mnie kiepsko ;p
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
To nie zabieraj się za PHP/jakiekolwiek programowanie. Mówię szczerze i od serca...
A jeśli chodzi o upload, to IE nie wysyła MIME image/jpeg, tylko kombinuje z własnym pseudotypem. Ale o tym poszukaj sobie na forum, bo było nieraz. $HTTP_POST_VARS, to jeszcze poprzednia epoka. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Poza tym prosze o poprawe kodu, a nie o lekcje php...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 53 Dołączył: 18.09.2007 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:46 |