![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 18 Dołączył: 17.04.2006 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Zastanawia mnie dość prosta rzecz. Mianowicie mam tabele np userow i tabele powiązania usera do grupy. Wiadomo user może mieć > 0 grup. Chcę to wykonać jak najbardziej optymalnie. Mogę np złączeniem typu:
W tym przypadku np otrzymuję tyle rekordów ile mam grup powiązanych z użytkownikiem. Ale to mechanizm autoryzacji i wolę np by znaleziony rekord był jeden lub wcale. Mogę wykonać to dwoma zapytaniami, bo co prawda to tylko logowanie i z założenia nie będzie wykonywane co chwilę. Jak koledzy takie problemy rozwiązują? -------------------- www.fachoweuslugi.pl | www.zlec-usluge.pl | www.pokazsie.pl
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Hmm, może sprawdzanie count w podzapytaniu w klauzuli where?
Trzeba by było porównać czasy i to, co podaje explain. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 08:52 |