![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 6 Dołączył: 18.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Zlecono mi napisane skryptu sprawdzającego poprawność pliku (ASCII) zawierającego tłumaczenia pewnego systemu. Skrypt ma zwracać numer linii i wyrażenie, w którym wystąpił błąd. Główna składnia tłumaczenia to: tekst_oryginalny1=tekst_przetłumaczony1 ; tekst_oryginalny2=tekst_przetłumaczony2 ; itd... Standardowy błąd, który muszę wykrywać to oczywiście brak ";" lub "=" w wyrażeniu. Wykombinowałem coś takiego:
Funkcja działa poprawnie tylko mam problem ze zwróceniem nr linii w pliku. Problem wynika głównie z tego, że jedno wyrażenie to niekoniecznie jedna linia... Np: tekst oryginalny=tłumaczenie tekstu; To wyrażenie jest również poprawne. Co więcej EOL \n jest istotny dla samego systemu. Domyślam się, że samo założenie przepisywania pliku do zmiennej i rozbijania do tablicy jest w tym przypadku 1. nieeleganckie 2. nieefektywne. Pomożecie sezonowemu programiście (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:59 |