![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 5 Dołączył: 5.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Kod mam jako-tako poukładany jednak nijak nie wiem jak co zapisać w JS więc zwracam się o pomoc ![]() do funkcji przekazuję dwie zmienne całkowite przy zdarzeniu onclick (przykładowo a=17, b=35) Sama funkcja powinna wykonywać coś takiego: if ( checkbox o id c17 jest zaznaczony) { odznacz checkbox o id c17 ustaw src dla obrazka o id i17 na images/35/unchecked.jpg } else { zaznacz checkbox o id c17 ustaw src dla obrazka o id i17 na images/35/checked.jpg } i kuniec. O ile szczęśliwszy bym był gdyby PHP mógł działać "w locie" ![]() P.S. Wiem, że założyłem już taki temat, ale zrobiłem to w ogólnym dziale a nie poświęconym JS (mój błąd) EDIT: poprawiony tytuł Ten post edytował messmaker 18.03.2009, 08:55:24 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Dżawaskrypt Nie wiem czy ty chciales byc cool czy jaki, ale weź kurna napisz to po ludzku javascript -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zainteresuj się jakąś biblioteką do JS'a, jak prototype lub jQuery ... składnie kodu strukturalnego masz uniwersalną ... więc wiekszego problemu nie powinieneś mieć, wystarczy dobrać się do obiektu DOM przez id, "ustawić" wartości - dosłownie tak jak to napisałeś.
Mam nadzieję że nikt nie wkleji gotowca bo tak to chociaż czegoś się nauczysz, napsiz coś, wklej, a My podpowiemy co jest źle :] Edit: Chociaż do takiej małej rzeczy nie zaciągałbym całej biblioteki tylko funkcję odpowiadającą za dobranie się do elementu ... lub samemu takową napsiać szybko, ale tak chociarz już się zaprzyjaźnisz z jakąś biblioteczką :] Ten post edytował melkorm 18.03.2009, 10:11:31 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Kod if ( checkbox o id c17 jest zaznaczony) { Do poczytania: Kod document.forms['asd'].elements; document.images //albo po prostu document.getElementById Tego poszukaj, to dojdziesz. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 5 Dołączył: 5.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dwóch trza mi rzeczy, a trudno (o dziwo) to w gugl znaleźć:
1. Przekazanie dwóch argumentów do funkcji 2. Złożenie stringa z tymi zmiennymi (nie przypadkiem 'blablabla' + zmienna1 + 'blablabla1' ?) Dzięki za pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
definicja :
Kod function jakas_funkcja(arg1,arg2) { cialo funkcji } Wywołanie: Kod jakas_funkcja(agr1,arg2); a pkt drugi to dosłownie tak jak napisałeś Kod id = 'cokolwiek'; alert('jakistam sobie string '+id); // wyswietli jakistam sobie string cokolwiek edit: co do gugla : 1. funkcje http://webmade.org/kursy-online/definicja-...-javascript.php 2. stringi http://webmade.org/porady/laczenie-stringow-js.php Ten post edytował melkorm 18.03.2009, 10:42:22 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Jakoś pokombinuję, dzięki!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 03:29 |