![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 6.11.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
więc mam dwie tabele
tabela przechowująca dane uzytkowników uzytkownicy: (uproszcze bo chodzi mi tylko o zwrócenie samych id) uzy_id uzy_login uzy haslo oraz tabela która przechowuje przypisanie poszczególnych użytkowników do poszczególnych grup (oczywiscie jest tez tabela w której są zdefiniowane grupy) uzytkownicy_grupy: grupa_id uzytkownik_id i chce stworzyć zapytanie, które zróci mi z tabeli użytkownikow wszystkie uzy_id użytkowników którzy nie są przypisani do danej grupy czyli na przykład w tabeli użytkowników mamy osoby o id 1,2,3,4,5 a w tabeli grupy mamy wpisy: 9 1,9 2, 9 3 (grupa_id uzytkownik_id) jak sformułować zapytanie, żeby zwróciło mi w wyniku wszystkich uzytkowników nie należących do grupy 9 (czyli w tym przypkładzie 4 i 5 ) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
|
|
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź |
WHERE grupa_id NOT IN ( lista_wartosci )
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 4 Dołączył: 6.11.2008 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 22:18 |