![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2006 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potrzebuję wykonać zapytanie sql w którym wykonuję sortowanie według wartości pola, ale dosyć nietypowo. Mam następujące tabele:
produkty: - producent_id - produkt_id opisy_produktów: - produkt_id - produkt_nazwa - język_id produkty_w_kategoriach: - produkt_id - kategoria_id dodatkowe_pola: - id_pola - nazwa_pola produkty_do_pol_dodatkowych - produkt_id - id_pola - value I teraz muszę wyciągnąć dane z tabel produkty i opisy produktów mając podane id kategorii (tabela produkty_w_kategoriach) i posortować to według wybranego pola z tabeli dodatkowe_pola. Czy ktoś ma pomysł na wykonanie takiego zapytania? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 5 Dołączył: 22.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co tu widzę to tabela dodatkowe_pola nie jest powiązana z powyższymi danymi.
Ten post edytował mefjiu 16.03.2009, 22:54:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 289 Pomógł: 77 Dołączył: 5.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja mam taki pomysł (z palca)
na moje oko coś takiego by było, można też pokombinować z podzapytaniami, może to Ci pomoże pozdr -------------------- awake
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 19.07.2006 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co tu widzę to tabela dodatkowe_pola nie jest powiązana z powyższymi danymi. Jest powiązana poprzez tabelę produkty_do_pol_dodatkowych _olo_1984 spróbuję i dam znać jaki efekt. No niestety, to robi sortowanie według nazwy pola, a nie wartości nazwy pola. Znalazłęm cos takiego jak ale też coś nie bardzo chce sortować wykorzystując ten sposób. Ten post edytował marrrecki 17.03.2009, 13:09:59 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 289 Pomógł: 77 Dołączył: 5.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No niestety, to robi sortowanie według nazwy pola, a nie wartości nazwy pola. nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Może ASC, DESC, może GROUP BY ? kombinowałeś w ten sposób ? edit: chyba że Tobie chodzi żeby sortowało według dp.id_pola (z mojego przykładu) ? Jeżeli tak to spóbuj
Ten post edytował _olo_1984 17.03.2009, 13:53:02 -------------------- awake
|
|
|
![]()
|
|
Nie według id_pola tylko według wartości tego pola zaczynając lub kończąc na największej lub najmniejszej wartości tego pola (asc, desc).
Dokłądne zapytanie jakie mam teraz to:
Ten post edytował marrrecki 17.03.2009, 14:20:16 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:50 |