Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> efektywne czytanie z pliku
Rzepa
post 12.02.2004, 08:58:10
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Potrzebna mi efektywna (czasowo) metoda na pobieranie x ostatnich linii z pliku. Do tej pory stosowałem funkcję file(), ale moje pliki wciąż rosną i obawiam się, że wczytywanie całości do tablicy za jakiś czas stanie się zbyt powolne...

Pozdrawiam,
:wink:
Rzepa.
Go to the top of the page
+Quote Post
zulus
post 12.02.2004, 09:45:39
Post #2

-----

też się nad tym zastanawiam i doszedłem do wiosku, że jak będę wiedział które chcę linijki, to przesunę wskażnik na sam koniec pliku i zacznę czytać od końca.

--------------------
+Quote Post
Rzepa
post 12.02.2004, 13:28:44
Post #3

-----

tak, tak, tylko mi chodzi o efektywny sposób wybierania linii z pliku.
np. żeby skoczyć na koniec można użyć fseek(), aby wczytać jedną linię - fgets(), a jak sprytnie skoczyć np. 5 linii do tyłu?
:?:
pozdr.

Rzepa.
+Quote Post
delerium
post 12.02.2004, 15:36:02
Post #4

-----

mysle ze najbardziej efektywnym sposobem jest prowadzenie drugiego pliku w ktorym zapisujesz pozycje w pliku kolenych linii. dzieki temu w latwy sposb mozna odczytac polozenie lini w pliku.

jedyna wada tego rozwiazania to jesli ilosc lini wzrosnie do powiedzmy 50 000 to praswoanie pliku z indexami moze zjac chiwle... no coz w C mozna bybylo zrzucic fizycznie zawartosc tablicy do pliku i tylko ja spowrotem wrzucac.. nie wiem czy w php takie cos przejdzie..
+Quote Post
Jabol
post 12.02.2004, 16:22:06
Post #5

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

skocz fseekiem na przedostatni, a potem czytaj pięć kolejnych linijek (przesuwając deskryptor do tyłu cały czas o 2 od aktualnej pozycji i czytając jeden znak).
Potem jak już znajdziesz piątą linijke zacznij czytać. A czemu to jest wydajne (conajmniej na unixach)? Ponieważ biblioteka standardowa tak naprawde i tak czyta najpierw plik do bufora, a potem wszystkie operacje wykonują się na pamięci a nie na dysku.
Inne co Ci moge zaproponować to możesz jeszcze spróbować zmienić układ pliku na odwrotny (tzn. to co byłoby ostanie będzie pierwsze). Tak chyba byłoby łatwiej?
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 13.06.2025 - 06:38