Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> "Too many connections " przeciążenie bazy
Mich@ł
post 15.03.2009, 22:17:38
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mógłby mi ktoś powiedzieć jak w ustawieniach MySQL zwiększyć tą wartość snitch.gif? Próbowałem zmieniać:
Cytat
set-variable = max_connections=200

tyle że nic to nie daje....

Dodatkowo mam pytanie jeżeli chodzi o wydajność skryptu.

Skrypt podczas 1 odświeżenia strony 3-4 razy zmienia bazę danych poprzez mysql_select_db a więc każda zmiana wiąże się z otwarciem nowego połączenia?

Tak myślę czy nie zastosować cachowania tak aby tylko jedną bazę otwierało i tu też moje pytanie czy wyszukiwanie pliku o X nazwie i w nim zawarte informacje będzie wydajniejsze? (w katalogu będzie około 6 000 plików)

--------------------
Pozdrawiam,
Michał Kryński
Go to the top of the page
+Quote Post
erix
post 16.03.2009, 00:09:15
Post #2

Grupa: Moderatorzy

Cytat
tyle że nic to nie daje....

http://rackerhacker.com/2007/01/24/increas...nnection-limit/ - to, co użyłeś, to jest do starego MySQL. tongue.gif

Cytat
Skrypt podczas 1 odświeżenia strony 3-4 razy zmienia bazę danych poprzez mysql_select_db a więc każda zmiana wiąże się z otwarciem nowego połączenia?

Nie.

Cytat
aby tylko jedną bazę otwierało i tu też moje pytanie czy wyszukiwanie pliku o X nazwie i w nim zawarte informacje będzie wydajniejsze? (w katalogu będzie około 6 000 plików)

Cache'owanie stosuj niezależnie. System plików jest czasem i wolniejszy, poza tym - masz mniejsze pole manewru, jeśli chodzi o filtrowanie.

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post
Mich@ł
post 16.03.2009, 14:04:25
Post #3

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

erix, czyli ten mój wpis nie działał winksmiley.jpg? W phpmyadmin limit wyglądał na zwiększony tyle że ni jak nie odczuwało się tego winksmiley.jpg Poprawiłem wpis i zobaczymy jak będzie śmigać.

Na razie ograniczyłem ilość otwartych połączeń do 2 w tym jedno jest "stałe".

Pisząc oskryptowanie nie przewidziałem że może być problem z połączeniami winksmiley.jpg Jednakże będę o tym pamiętał na przyszlość.

Teraz będę probował ograniczyć całość do jednego połączenia i najprawdopodobniej czeka mnie przesiadka na lepszą maszynę serwerową winksmiley.jpg

--------------------
Pozdrawiam,
Michał Kryński
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 23.06.2025 - 05:48