![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 9 Dołączył: 24.07.2008 Skąd: Racibórz Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam, próbuje zrobić sobie własne menu oparte o mysql, i już wszystko zrobiłem dodawanie, edycje, usuwanie, wyświetlanie ale mam problem chce zrobić przesuwanie linka w góre/dół i zrobiłem to tak:
$id i $id2 pobieram w gecie...: cos.php?id=id 1 linka&id 2 linka Ok i wszystko ładnie działa zamienia w miejsce 1 idą dane z 2 linka a w miejsce 2 idą dane z 1 linka.. Tylko teraz jak to wyświetlić ? hm próbowałem tak:
Czyli pobieram id tego linka który chce przesunąć, a teraz sedno sprawy jak pobrać id które jest w linku wyżej lub niżej ? //@ nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem, chodzi o wyświetlanie wszystkich linków a obok są strzałki w góre i dół, i otóż mam problem bo stworzyłem tą zamiane ale potrzebuje id oby dwóch linków które chce zamienić ... a nie wiem jak pobrać te drugie id które jest w linku wyżej/niżej Ten post edytował dk1342 15.03.2009, 14:00:06 -------------------- Firefox - The Best,
Internet Exokier - shit |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 275 Pomógł: 9 Dołączył: 24.07.2008 Skąd: Racibórz Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Nie rozumiem, ja w sql siedze krótko (hm 2 dni) i gdzie mam to wsadzić ? i rozumiem że jako "nr" mam coś podać ale co ?
nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem, chodzi o wyświetlanie wszystkich linków a obok są strzałki w góre i dół, i otóż mam problem bo stworzyłem tą zamiane ale potrzebuje id oby dwóch linków które chce zamienić ... a nie wiem jak pobrać te drugie id które jest link wyżej/niżej -------------------- Firefox - The Best,
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat i rozumiem że jako "nr" mam coś podać ale co ? Za nr podajesz bieżący ID. Złącz sobie zapytania przez UNION. Generalnie: pobierasz "właściwy" rekord, ten, który ID ma mniejsze od bieżącego i dorzuć jeszcze jedno zapytanie, które pobierze większy ID od bieżącego. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
hm miej więcej zrozumiałęm ale trudniej wykonać zrobiłem tak:
i w ogóle nie wyświetla a hrefa... w źródle też ale link i opis wyświetla jak by co... sorry pomyliłem linki, to moje wyświetla a href, wyświetla tylko jeden wynik i id2 = id1 czyli są takie same :/ aa zapomniałem o tym "WHERE ID>nr LIMIT 1 " zmieniłem nie co mój kod i działa ![]() ____________________________________________________ sry że troche odkopuje ale jednak mam mały błąd to pobiera tylko id które jest niżej, a jak chce przesunąć wyżej to musze pobrać id które jest wyżej, próbowałem zmienić znak > na < ale cały czas jest 0 .. $idd = $wiersz['id']; $link3 = mysql_query("SELECT * FROM linki WHERE id<$idd LIMIT 1"); $cos3 = mysql_fetch_array($link3); Ten post edytował dk1342 15.03.2009, 14:52:24 -------------------- Firefox - The Best,
|
|
![]()
|
|
Trochę mieszasz z tymi zmiennymi, ale do filtrowania masz użyć cały czas tego samego ID.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
"dorzuć jeszcze jedno zapytanie, które pobierze większy ID od bieżącego."
Robie tak: $link3 = mysql_query("SELECT * FROM linki WHERE id<$test LIMIT 1"); $cos3 = mysql_fetch_array($link3); gdzie $test to bieżący id i nie działa cały czas zwraca "0" dziwne bo to praktycznie to samo zapytanie które pobiera id niżej tylko zmieniłem znak > na < żeby pobrało górne a nie dolne id Ten post edytował dk1342 15.03.2009, 15:50:56 -------------------- Firefox - The Best,
|
|
![]()
|
|
ORDER BY musi być takie samo, jak w pierwszym zapytaniu.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 18:27 |