![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
pisze swój cms (maly, dostosowany do moich potrzeb). Chce w nim zastosować opcje podstron podobną do webspella. Ma on szablon w pliku index.php i w miejscu gdzie ma wyświetlać się zawartość podstrony np. artykuly, newsy itd. wstawiony jest taki skrypt: Kod <? if(!isset($site)) $site="news"; $invalide = array('/','/\/',':','.'); $site = str_replace($invalide,' ',$site); if(!file_exists($site.".php")) $site = "news"; include($site.".php");?> Moze mi ktos pomóc w stworzeniu czegoś podobnego dla siebie? Nie jestem jeszcze zaawansowany, narazie moja wiedza jest mała. Licze na pomoc i pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 896 Pomógł: 76 Dołączył: 15.11.2003 Skąd: Sosnowiec/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale dlaczego nie możesz po prostu tego zastosować?
Skąd pochodzi zmienna $site ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 14.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastosowac mogę, ale jaki sens jest stosowac cos czego sie w 100% nie rozumie. Chce zdawac też egzamin z php i fajnie by bylo takie rozwiązania znac. ; )
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Cytat jaki egzamin z php Może ZCE ? ![]() -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 896 Pomógł: 76 Dołączył: 15.11.2003 Skąd: Sosnowiec/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<? - niezalecane przejście do PHP, zalecane wygląda tak: <?php Manual: str_replace" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, file_exists" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, include" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. Takie rzeczy powinieneś umieć robić sam. Spawnm: Cytat If search and replace are arrays, then str_replace() takes a value from each array and uses them to do search and replace on subject . If replace has fewer values than search , then an empty string is used for the rest of replacement values. If search is an array and replace is a string, then this replacement string is used for every value of search .
|
|
|
![]()
|
|
Kod $site = $_GET['site']; - to jest zmienna $site w pliku _functions który jest includowany w index.phpif($closed AND !isanyadmin($userID)) { $dl=mysql_fetch_array(safe_query("SELECT * FROM `".PREFIX."lock` LIMIT 0,1")); $reason = $dl[reason]; $time = $dl[time]; showlock($reason, $time); } Dzięki mistrzu, juz doszłem do tego hehe ; ) wszystko elegancko działa ; ) nice!! |
|
|
![]()
|
|
To zainteresuj się jeszcze tymi tematami:
Temat: Bezpieczenstwo_skryptow_PHP Temat: SQL_Injection_Insertion Bo teraz można ci zaincludować dowolną stronę w skrypcie (skoro nie filtrujesz w żaden sposób $_GET). |
|
|
![]()
|
|
Bym zapomnial ; ) Oczywiscie klik "pomógł"
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 16:27 |