![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 1 Dołączył: 11.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, dzisiaj zastanawiałem się nad możliwością napisania MUDA w php. Niestety nie mam pojęcia jak się za takie coś zabrać. W php pisalem tylko skrypty które uruchamiałem przeglądarką. MUD natomiast powinien wykorzystywać protokół telnetu. Nie mam zielonego pojęcia w tym temacie.
Druga sprawa - na czym polega pisanie serwera, jakie on funkcje spełnia, co konkretnie musi robić, aby możnabyło się z nim połączyć przez telnet, aby przyjmował, przetwarzał i zwracał informację. Na koniec dodam że nie jestem napaleńcem który chce napisać super gre. Temat traktuje raczej jako wyzwanie i sposób rozwijania swoich doświadczeń - czyli nauki. Wiem że w mojej sytuacji nie ma sensu brać się od razu za muda, myślalem może o czymś prostszym na początek, w stylu napisania prostego chata w php, obsługiwanego przez telnet oczywiście. Czy ktoś może mnie naprowadzić i przedstawić mniej wiecej jak to wygląda ? Czego powinienem zacząć się uczyć ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czego powinienem zacząć się uczyć ? C++ z socketami i wątkami. W PHP nie napiszesz serwera muda, a na pewno nie obsługiwanego przez telnet. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 12 Dołączył: 27.01.2007 Skąd: north Poziom: 158 Tytuł: Miszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
C++ z socketami i wątkami. W PHP nie napiszesz serwera muda, a na pewno nie obsługiwanego przez telnet. Dla chcącego nic trudnego, PCNTL" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i socket" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual (jak wspomniał kolega wyżej) i lecisz. Zobacz tutaj: ciekawe rozwiązanie klient-serwer w php. Hangmen |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 20:34 |