Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Podstawowe kwestie odnośnie pisania muda w php, php, telnet, pisanie serwera, mud
ryba616

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, dzisiaj zastanawiałem się nad możliwością napisania MUDA w php. Niestety nie mam pojęcia jak się za takie coś zabrać. W php pisalem tylko skrypty które uruchamiałem przeglądarką. MUD natomiast powinien wykorzystywać protokół telnetu. Nie mam zielonego pojęcia w tym temacie.

Druga sprawa - na czym polega pisanie serwera, jakie on funkcje spełnia, co konkretnie musi robić, aby możnabyło się z nim połączyć przez telnet, aby przyjmował, przetwarzał i zwracał informację.

Na koniec dodam że nie jestem napaleńcem który chce napisać super gre. Temat traktuje raczej jako wyzwanie i sposób rozwijania swoich doświadczeń - czyli nauki. Wiem że w mojej sytuacji nie ma sensu brać się od razu za muda, myślalem może o czymś prostszym na początek, w stylu napisania prostego chata w php, obsługiwanego przez telnet oczywiście. Czy ktoś może mnie naprowadzić i przedstawić mniej wiecej jak to wygląda ? Czego powinienem zacząć się uczyć ?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 3)
l0ud

-----

Cytat
Czego powinienem zacząć się uczyć ?

C++ z socketami i wątkami. W PHP nie napiszesz serwera muda, a na pewno nie obsługiwanego przez telnet.
+Quote Post
erix

Grupa: Moderatorzy

socket" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
carbolymer

Skąd: north              Poziom: 158                     Tytuł: Miszcz

-----

Cytat(l0ud @ 15.03.2009, 20:33:50 ) *
C++ z socketami i wątkami. W PHP nie napiszesz serwera muda, a na pewno nie obsługiwanego przez telnet.

Dla chcącego nic trudnego, PCNTL" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i socket" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual (jak wspomniał kolega wyżej) i lecisz.

Zobacz tutaj: ciekawe rozwiązanie klient-serwer w php.
Hangmen
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 20:34