![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 2.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Po załadowaniu strony pojawia się następująca informacja Notice: Undefined index: akcja in C:\wamp\www\newsy\edytuj.php on line 6 Notice: Undefined index: zmien in C:\wamp\www\newsy\edytuj.php on line 27
Zapewne rozwiązanie tego jest bardzo proste, ale ja niestety nie umiem sobie z tym poradzić : / Z góry dziękuję za pomoc! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Tzn ze w tablicy nie ma klucza ktorego uzywasz np w tablicy $_GET nie ma aktualnie klucza 'akcja', wiec najpierw dajesz
Kod if(isset($_GET['akcja']) && dalsze warunki)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 2.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, wprowadziłem stosowne zmiany:
Przy okazji zauważyłem, że ta informacja pojawia się tylko wtedy gdy mam włączone PHP 5.2.8, natomiast przy PHP 4.4.9 wszystko jest ok. Czy to normalne zachowanie? Tak czy siak, po dodaniu 'isset' informacja już się nie pojawia. Jednak gdy wybiorę dany news do edycji, wprowadzę stosowne zmiany i kliknę 'Zmień' dostaje: Notice: Undefined index: id in C:\wamp\www\newsy\edytuj.php on line 29 Aktualizacja nie powiodła się! You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ''title'='Tytul zmieniony', 'text'='Tresc newsa XYZ ' WHERE 'id'=''' at line 1 Co tym razem jest źle? : / Nie wiem czy to potrzebne: MySQL wersja 5.1.30 Ten post edytował Bager 14.03.2009, 23:50:26 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 81 Dołączył: 6.04.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod 'UPDATE news SET title="'.$_POST['title'].'", text="'. $_POST['text'].'" WHERE id='.$_POST['id']; + jakas filtracja
Ten post edytował bełdzio 15.03.2009, 00:31:50 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 415 Pomógł: 46 Dołączył: 26.05.2007 Skąd: Sandomierz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
isset()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual zwraca true lub false w przypadku niepowodzenia ... więc nie wiem jak chcesz porównać wartość 1 lub 0 z tekstem 'akcja' ... raczej nielogiczne, poczytaj manual
Cytat Notice: Undefined index: id in C:\wamp\www\newsy\edytuj.php on line 29 to samo co wyżej, zastosuj isset, lub gdzies przed sprawdzaniem przypisz jej wartosc jakąś ... chociażby null ...Cytat Przy okazji zauważyłem, że ta informacja pojawia się tylko wtedy gdy mam włączone PHP 5.2.8, natomiast przy PHP 4.4.9 wszystko jest ok. Bo tak to już jest =) PHP 5.x jest bardziej wrażliwe (?) ... poczytaj o error_reporting()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
-------------------- Grzegorz 'Decha' Polek »
º http://grzegorzpolek.com º http://www.facebook.com/grzegorz.polek º http://www.lastfm.pl/user/Dechaa ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 20:00 |