![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 217 Pomógł: 40 Dołączył: 20.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, jestem w trakcie nauki, a w zasadzie to pisania alpikacji opartej o Zend framework i borykam się z pewnym problemem. Zastanawiam się jak podzielić aplikację, moją pierwotną koncepcją były 2 moduły: admin i default. Admin był dostępny dla zalogowanego użytkownika z przywilejami administratora, natomiast default dla wszystkich. Czy to jest dobre rozwiązanie ?
Czy niektóre kontrolery modułu admin mogą być dostępne dla użytkownika ? Czy jeżeli takowe mają istnieć to wrzucić je do modułu default ? Kolejna rzecz to budowa kontrolerów, analizując przykład systemu newsów, zastanawiam się czy utworzyć dwa kontrolery: news i comment. Pierwszy odpowiedzialny za wyświetlanie wszystkich newsów, wyświetlanie jednego, a drugi odpowiedzialny za wyświetlanie komentarzy do danego newsa i edycję. Czy połączyć te dwa w jeden? Jak to wszystko wygląda w waszych projektach? Byłbym wdzięczny za pomoc ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 24 Dołączył: 9.08.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w aplikacji którą teraz tworzę do komentarzy mam oddzielny kontroler umożliwiający dodawanie i wyświetlanie komentarzy, jako że u mnie komentować można kilka różnych 'rzeczy' (kontrolerów) to do komentarzy odwołuje się w plikach widoku dzięki helperowi action(),
wygląda to tak, że np. w newsach w scripts/views/news/index.phtml daję kod
czyli wyświetlamy akcję index z kontrolera comments, z odpowiednimi parametrami a jeżeli chcesz rozwiązać problem z dostępem do metod to zainteresuj się ZEND_ACL Ten post edytował pgrzelka 15.03.2009, 22:23:59 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wszystko zalezy od aplikacji
Cytat zastanawiam się czy utworzyć dwa kontrolery: news i comment. to moim zdaniem minimalne rozbicie ja np w aplikacji ktora aktualnie robie, mam wiele modulow, gdzie do kazdego potrzebne mi sa komentarze, wiec sobie zrobilem modul comments jezeli jakies kontrolery z modulu admin, maja byc dostepne dla uzytkownika, to nie ma zadnego problemu, by okreslic konkretne przywileje (Zend_Acl) -------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:25 |