Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [ZendFramework]Struktura aplikacji
ikssde
post 14.03.2009, 13:19:41
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cześć, jestem w trakcie nauki, a w zasadzie to pisania alpikacji opartej o Zend framework i borykam się z pewnym problemem. Zastanawiam się jak podzielić aplikację, moją pierwotną koncepcją były 2 moduły: admin i default. Admin był dostępny dla zalogowanego użytkownika z przywilejami administratora, natomiast default dla wszystkich. Czy to jest dobre rozwiązanie ?
Czy niektóre kontrolery modułu admin mogą być dostępne dla użytkownika ? Czy jeżeli takowe mają istnieć to wrzucić je do modułu default ?

Kolejna rzecz to budowa kontrolerów, analizując przykład systemu newsów, zastanawiam się czy utworzyć dwa kontrolery: news i comment. Pierwszy odpowiedzialny za wyświetlanie wszystkich newsów, wyświetlanie jednego, a drugi odpowiedzialny za wyświetlanie komentarzy do danego newsa i edycję. Czy połączyć te dwa w jeden?

Jak to wszystko wygląda w waszych projektach? Byłbym wdzięczny za pomoc smile.gif
Go to the top of the page
+Quote Post
pgrzelka
post 15.03.2009, 22:22:44
Post #2

-----

w aplikacji którą teraz tworzę do komentarzy mam oddzielny kontroler umożliwiający dodawanie i wyświetlanie komentarzy, jako że u mnie komentować można kilka różnych 'rzeczy' (kontrolerów) to do komentarzy odwołuje się w plikach widoku dzięki helperowi action(),
wygląda to tak, że np. w newsach w scripts/views/news/index.phtml daję kod
  1. <?php
  2. echo $this->action('index', 'comments', false, array('what'=>'news', 'newsid'=>2))
  3. ?>

czyli wyświetlamy akcję index z kontrolera comments, z odpowiednimi parametrami

a jeżeli chcesz rozwiązać problem z dostępem do metod to zainteresuj się ZEND_ACL

Ten post edytował pgrzelka 15.03.2009, 22:23:59

--------------------
+Quote Post
Daimos
post 16.03.2009, 19:02:27
Post #3

-----

wszystko zalezy od aplikacji
Cytat
zastanawiam się czy utworzyć dwa kontrolery: news i comment.

to moim zdaniem minimalne rozbicie
ja np w aplikacji ktora aktualnie robie, mam wiele modulow, gdzie do kazdego potrzebne mi sa komentarze, wiec sobie zrobilem modul comments

jezeli jakies kontrolery z modulu admin, maja byc dostepne dla uzytkownika, to nie ma zadnego problemu, by okreslic konkretne przywileje (Zend_Acl)

--------------------
scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:25