Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP][MYSQL]Generowanie unikalnych adresów URL z nazwą usera po slash'u, Tak jak jest na garnek.pl...
ojdas

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Szukam pomocy w takie sprawie, chodzi mi o to jak to jest zrobione tak jak tutaj http://www.garnek.pl/balisto czyli np. zdjęcia/profil jest wyświetlany po adresie URL?
Chciałbym teraz coś takiego zastosować u siebie gdzie mam w bazie przechowywane dane o unikalnej nazwie użytkownika oraz zdjęciach jakie zostały powiązane z tym użytkownikiem...
Jak konstruować takiego URL'a aby po moim adresie url i tej unikalnej nazwie usera były zawsze wyświetlane zdjęcia najbardziej aktualne gdyż chciałbym taki link wysyłać w mailu,
czyli user dodaje swoje zdjęcia, a ja mu przesyłam gotowego URL'a do tych zdjęć ze wskazaniem na to co dodał właśnie do bazy...?
Chodzi mi tylko o sam fakt generowania takiego adresu?

pzdr.
Piotr

Ten post edytował ojdas 14.03.2009, 03:09:38
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
Foxx

-----

Link może wyglądać praktycznie dowolnie, na przykład tak:

Najważniejsze jest co zrobi Twój plik zdjecia.php gdy ktoś wywoła taki url. W tym przypadku powinien sprawdzić wartość parametru $_GET['show'] i jeżeli == 'last' to wywołać odpowiednie zapytanie do bazy, które pobierze ostatnie zdjęcie (i wyświetlić je).
+Quote Post
Mephistofeles

-----

Jeśli chodzi ci natomiast o adresy takie jak na tym co pokazałeś, to zainteresuj się mod_rewrite'm.

Ten post edytował Mephistofeles 14.03.2009, 09:51:55
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 20.08.2025 - 22:34