![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 29.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Szukam pomocy w takie sprawie, chodzi mi o to jak to jest zrobione tak jak tutaj http://www.garnek.pl/balisto czyli np. zdjęcia/profil jest wyświetlany po adresie URL? Chciałbym teraz coś takiego zastosować u siebie gdzie mam w bazie przechowywane dane o unikalnej nazwie użytkownika oraz zdjęciach jakie zostały powiązane z tym użytkownikiem... Jak konstruować takiego URL'a aby po moim adresie url i tej unikalnej nazwie usera były zawsze wyświetlane zdjęcia najbardziej aktualne gdyż chciałbym taki link wysyłać w mailu, czyli user dodaje swoje zdjęcia, a ja mu przesyłam gotowego URL'a do tych zdjęć ze wskazaniem na to co dodał właśnie do bazy...? Chodzi mi tylko o sam fakt generowania takiego adresu? pzdr. Piotr Ten post edytował ojdas 14.03.2009, 03:09:38 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 896 Pomógł: 76 Dołączył: 15.11.2003 Skąd: Sosnowiec/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Link może wyglądać praktycznie dowolnie, na przykład tak:
Najważniejsze jest co zrobi Twój plik zdjecia.php gdy ktoś wywoła taki url. W tym przypadku powinien sprawdzić wartość parametru $_GET['show'] i jeżeli == 'last' to wywołać odpowiednie zapytanie do bazy, które pobierze ostatnie zdjęcie (i wyświetlić je). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi ci natomiast o adresy takie jak na tym co pokazałeś, to zainteresuj się mod_rewrite'm.
Ten post edytował Mephistofeles 14.03.2009, 09:51:55 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 22:34 |