![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 1 Dołączył: 27.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam , mam pytanie czy idzie zmienić w fck możliwość tworzenia tabel .. żeby tworzyły się na divach
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Witam , mam pytanie czy idzie zmienić w fck możliwość tworzenia tabel .. żeby tworzyły się na divach A wyobrażasz sobie maszyna robiącą cegły która rzeczywiście zwraca ci klocki lego w takim samym kształcie? Dać da się, ktoś to pisał więc można to zmodyfikować jednakże wymaga to spoooro pracy. Ale po co? Kreator tabelek jest do robienia tabelek a nie tabelodivów. @Pilsener popieram. Swego czasu widziałem rozwiązanie pozwalające namalować na stronie każdy kształt (bez użycia canvas) i jak to działa? Tak, divy... i to setki Ten post edytował wookieb 13.03.2009, 15:41:01 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 890 Pomógł: 339 Dołączył: 14.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ostatnio zrobiła się wielka moda na omijanie tabelek, nawet kosztem robienia ich na DIV'ach. A ja się pytam co jest w nich złego? Jeżeli używasz ich do tego, do czego je stworzono (czyli np. chcesz zrobić listę produktów + cena + cena sprzed miesiąca + średnia cena), to jest to jak najbardziej poprawne, bo pozwala na czytelne przedstawienie danych.
Ale jeżeli chcesz budować layout/układ tekstu/układ podstrony na tabelkach i ukryć to robiąc psaudo-tabelkowe DIV'y, to Ci odpowiem - nie tędy droga. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I zamiast sieczki tabelkowej powstaje divitis, czyli 100-150 divów na jednej stronie. Niedługo zobaczę pewnie stronę, gdzie jakiś miłośników divów zrobi nawet <div href="" >link</div>, a żeby działało doda JS
![]() A kod HTML generowany przez różne "wisi mi" zawsze będzie sieczką, choćbyś tam 1000 divów wstawił. Takie tabele na divach to świetny pomysł - a jak później się rozpadają, gdy trzeba np. dodać kolumnę, że już nie wspomnę o autorozmieszczeniu elementów itp. itd. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 301 Pomógł: 25 Dołączył: 15.07.2007 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tabelki to tabelki służą do tworzenia ... tabeli i moim zdaniem nie ma nic złego w tabelach na stronie ale tylko tam gdzie rzeczywiście jest to tabela. Divy natomiast służą do tworzenia layoutu strony i tyle.
Nie ma sensu robić czegoś w tym stylu: A edytory typu front page właśnie taką sieczkę robią. -------------------- Tutaj miał być jakiś mądry tekst. Miał być... No ale jest głupi tekst.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:01 |