![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 293 Pomógł: 4 Dołączył: 28.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam pytanie, Potrzebuje wykonać następującą opcję, muszę nadać prawa dostępu przez 15 minut od czasu umieszczenia materiału. Prosta sprawa. Trzeba sprawdzić czy minęło te 15 minut, jeżeli NIE to wyświetlamy w formie pozostało Ci 4 minuty na edycję. W przeciwnym wypadku Edycja zablokowana. No więc zastanawiam się czy zrobić to tak: zapisać do bazy danych aktualny czas. Procedura czas z bazy + 15 minut - ( odjąć ) czas aktualny [? jest możliwa taka operacja ?] if > 0 then mozna edytowac materiał : $wynik odejmowania else Edycja zablokowana Dobrze kombinuje ? Jak przytakniecie to wezmę manuala i to wykodzę. Powiedzcie tylko jak zapisywać czas do DB. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 75 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pewnie, że dobrze kombinujesz.
Jako typ danych w bazie wybierz datetime lub timestamp. Przy dodawaniu kolumny jako timestamp możesz zaznaczyć, że ma domyślnie przyjmować wartość obecną. Przy datetime możesz update'ować przy użyciu kolumna=now(). -------------------- Idąc po czyichś śladach, nie zajdziesz ani kroku dalej...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 293 Pomógł: 4 Dołączył: 28.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Dziękuję za odpowiedz. Mam problem, wykonałem sobie taką platforme testową.
No i oczywiście nie działa. Do czasu jak jest +15 do zera odlicza POPRAWNIE. Jak minie ZERO, to odlicza znowu brednie... teraz np dostaje 32 minuty... A powinienem dostać 0, null, nothing :/ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 75 Dołączył: 19.08.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli dobrze zrozumiałem, ładowanie do funkcji date() parametru ujemnego nie ma sensu.
$aktualny to tylko różnica sekund, nie ma sensu wyciągać daty z np. 300 sekund. Tak samo z ujemnej liczby. Ten post edytował Grzyw 13.03.2009, 14:22:34 -------------------- Idąc po czyichś śladach, nie zajdziesz ani kroku dalej...
|
|
|
![]()
|
|
I oznacza że wyciągam minuty.
Chce wyciągnąć ilość minut. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
I oznacza że wyciągam minuty. Chce wyciągnąć ilość minut.
Ten post edytował Grzyw 13.03.2009, 14:25:24 -------------------- Idąc po czyichś śladach, nie zajdziesz ani kroku dalej...
|
|
|
![]()
|
|
Wiem kolego gdzie jest problem.
Liczba jest ujemna: -3072 Trzeba by dodać po prostu procedurę która sprawdzała by, czy liczba nie jest mniejsza od 0, jezeli tak = 0 minut. To nawet logiczne, dziękuję. Wieczorem się tym zajmę. pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 781 Pomógł: 256 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 08:51 |