![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam 2 klasy w 2 plikach i 1 plik i nazwie admin.php. 1 klasa służy do łączenia z mysql a 2 do zalogowania.
Fragment 1 klasy
tu jest wszystko ok dalej 2 klasa
i plik admin.php
gdy to wszystko odpalam to mi woła że nie mam połączenia z mysql i że query nie ma obiektu źle to zintegrowałem? nie wywołałem poprawnie klasy mysql żeby mi się połączyło z klasie Auth? -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
nie:private $lacz;
a: protected $lacz; Doczytaj sobie jakie są roznice miedzy private, protected a public -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 48 Dołączył: 23.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok dzięki już wiem zmieniłem ale jeszcze wywala błąd w num_rows ;/
Kod Fatal error: Call to undefined method mysqli::num_rows() in C:\Serv\www\spin\login.class.php on line 8
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
komunikat dosc wyraźny: $lacz nie ma metody num_rows.
Zajrzyj do manuala a dowiesz sie jaki obiekt ma te metode http://pl.php.net/manual/pl/book.mysqli.php -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
muszę jeszcze w to włączyć wywołane query nie?
zrobiłem tak:
i teraz jeszcze inny błąd Kod Catchable fatal error: Object of class mysqli_result could not be converted to string in C:\Serv\www\spin\login.class.php on line 8
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
przeciez query to samo $r:
$r = mysql::$this->lacz->query($q); nie:mysql::$this->lacz->$r->num_rows($r) a:mysql::$r->num_rows link do manuala podalem ci nie bez powodu http://pl.php.net/manual/pl/mysqli-result.num-rows.php -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ok zrobiłem
ale teraz daje błąd co do uprawnień Kod Fatal error: Access to undeclared static property: mysql::$r in C:\Serv\www\spin\login.class.php on line 8
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
ok działa, ale ta mała zmiana nie mówię o num_rows czemu ma służyć? bezpieczeństwu?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Autoryzacja nie powinna dziedziczyć po bazie - bo czy telefonistka dziedziczy po telefonie ;]?
Przekazuj połączenie w konstruktorze, albo użyj np. singletona/rejestru. Poza tym mylisz zmienne statyczne z normalnymi - ten komunikat Kod Fatal error: Access to undeclared static property: mysql::$r in C:\Serv\www\spin\login.class.php on line 8 o tym mówi. Ten post edytował Mephistofeles 13.03.2009, 15:59:35 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 11:57 |