![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pytanie, czy mogę stosować znaki polskie (ą,ę,ł itd...) w bazie danych mysql...jak tworzę baze danych z tabelami to wchodzę mi te znaki bez problemu...Chodzi mi czy wogóle te znaki polskie mogą być uzywanie w bazie mysql?
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Swedish to raczej szwedzki, nie? Ustaw sobie jakiś polski, albo UTF-8.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Tak, gdyż wtedy sortuje Ci "aąbcć...", a nie"abcąć".
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Tak, gdyż wtedy sortuje Ci "aąbcć...", a nie"abcąć". ![]() ok. dzięki. Mam jeszcze pytanie. Wiem ze nie w tym poscie, najwyzej nowy post z tematem napisze? Ucze się z książki mysql, i tu mam pytanie. Utworzyłem bazę danych(i tabele do tej bazy) i tu jakie zapytanie mam dać do bazy danych(database)"baza" zeby zmienić domyslny zestaw znaków do danej bazy lub tabeli??Bo jesli tworze od nowa jakąś baze danych to wiem jak wstawić okreslony zestaw znaków, a jak zmienic juz w utworzonej bazie danych zestaw znaków? I to samo się tyczy wybrania zapisu maszyny tzw. engines. Jak zmienić z domyslnego na inny zapis maszyny juz utworzonej bazy danych lub tabeli?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
ALTER TABLE. A co dalej, to poszukaj sobie w dokumentacji MySQL.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 01:35 |