![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
właśnie zorientowałem się, że zrobiłem całą polską stronę w Symfony i nie zauważyłem, że w formularzach nie można wpisywać polskich znaków. Kiedy wpisuję jakiś, przy walidacji formularza pojawia się błąd: Server Internal 500: Propel Exception: General error: 1366 Incorrect string value: '\xC5\x84\x0D\x0A' Na czym polega problem? Kodowanie w pliku database.yml jest ustawione na utf-8... To pewnie głupie, ale nie mam pojęcia jak to poprawić Ten post edytował jimmy_lee 11.03.2009, 19:27:35 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 5 Dołączył: 29.03.2006 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest to przy walidacji czy już przy samym dodawaniu rekordu do bazy? Sprawdz czy na pewno masz wszędzie ustawione UTF-8.
Czy baza ma takie kodowanie, czy w settings.yml masz charset ustawione z dobrym kodowaniem? Oraz przed samym dodaniem rekordu do bazy sprawdz jego kodowanie używając funkcji mb_detect_encoding. -------------------- Blog | Strona www | wicia.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wygląda na to, że przy dodawaniu do bazy, bo tekst przy tym wyjątku to:
W bazie nawet próbowałem ustawić je ręcznie, na wszelki wypadek... też jest utf-8... mb_detect_encoding zwraca utf-8... PS. Gdzieśtam na stronie mam prostą wyszukiwarkę, która używa CRITERIA::LIKE. Kiedy w niej wpiszę znak 'ń', to pojawia się coś takiego: [wrapped: SQLSTATE[HY000]: General error: 1267 Illegal mix of collations (latin1_swedish_ci,IMPLICIT) and (utf8_general_ci,COERCIBLE) for operation 'like'] Ten post edytował jimmy_lee 11.03.2009, 19:59:10 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 77 Pomógł: 5 Dołączył: 29.03.2006 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź w webdebugerze czy Propel na pewno ustawia UTF-8 (SET NAMES 'utf8'), jeśli tak to na 99% masz złe kodowanie w bazie. Przynajmniej tak mi się wydaje z tego co opisałeś.
Ten post edytował Whisller 11.03.2009, 20:05:48 -------------------- Blog | Strona www | wicia.pl
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki za pomoc, pomogło ponowne ręczne ustawienie utf-8 na każdej tablicy w bazie...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 21:28 |