![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałem krótki skrypt ktory po wpisaniu liczby od 1 do 12 ma wypisac odpowiedni miesiac. Wszystko dziala ladnie gdy zmienna na switchu jest wyzej podana np liczba=1 lub gdy jest pobrana z daty .getMonth ale jak chce uzyc prompt() tak jak ponizej w wyniku dzialania switch wyskakuje mi zawsze wynik "default". NA czym polega moj blad?
Kod <script>
miech1=prompt("Jaki mamy miesiąc", "Podaj liczbe (1-12)") switch(miech1){ case 1: document.write("Mamy styczen") break; case 2: document.write("Mamy luty") break; case 3: document.write("Mamy marzec") break; case 4: document.write("Mamy kwiecien") break; case 5: document.write("Mamy maj") break; case 6: document.write("Mamy czerwiec") break; case 7: document.write("Mamy lipiec") break; case 8: document.write("Mamy sierpien") break; case 9: document.write("Mamy wrzesien") break; case 10: document.write("Mamy pazdziernik") break; case 11: document.write("Mamy listopad") break; case 12: document.write("Mamy grudzien") break; default: document.write("Mamy tylko 12 miesięcy") } </script> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
parseInt
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no ale parseInt zwraca wartość liczbową, gdy podano łańcuch znaków jako argument, a czy u mnie argumentem nie jest liczba ? czyt. (1-12)i ewentualnie default?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Zamiast czekać na odpowiedź już dawno zdążyłbyś sprawdzić, czy działa...
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 22.06.2025 - 07:25 |